Ældre Sagen sendte brev

Af journalist Steen Jensen

”Hvad vil de mig?”, tænker jeg, da der før jul ligger et brev fra Ældre Sagen i min postkasse. Jo, den er god nok: det er mit navn, der står på kuverten.

De vil have mig som medlem. Men hov! Jeg er jo ung! En knægt på 58.

Jeg skimmer brevet. Det står ikke direkte, men det ligger ligesom en slags underlægningsmusik igennem hele skrivelsen: Hej, du gamle! Er du ikke blevet lidt grå i toppen og lidt rusten i karosseriet?

Nåh jo, nu de siger det! Vist er jeg ikke så stram i betrækket, som jeg har været. Håret får da også mere og mere farve af en tåget, grålig november-morgen. Nu falmer skoven…
Men ældre? Hold da helt op! Forude vinker 65-billetten og petanque-banen. Folkepension, here I come!

Nå, jeg læser brevet en gang til og opdager, at min paranoia er løbet af med mig. Der står jo nogle helt fornuftige ting. De skriver, at de kæmper for mere hjælp til mennesker med demens, for en tryg og værdig ældrepleje, færre ensomme, stop for overbelægning på hospitaler osv. Det vil jeg gerne støtte.

Jeg har en veninde på 86 år, som bor på plejehjem. For 3-4 år siden var hun stadig frisk og rørig og frivillig i en genbrugsbutik. Men så satte sygdom hende fysisk ud af spillet. Da jeg besøgte hende sidst, ville hun have, at jeg læste højt fra kapitel 23 i Salmernes Bog, dét der indledes med ordene ”Herren er min hyrde, jeg lider ingen nød…”

Min veninde lider ingen åndelig nød. Hun er stærkt i troen, afklaret og taknemmelig, selv om hun i dag er helt afhængig af andres kærlige pleje.

Tro, afklaring og taknemmelighed, så er man godt dækket ind. Hvad man ikke har i benene, må man have i hovedet. Og i hjertet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg beder for dig hver dag, Steen”, sagde hun, da jeg skulle gå. I Salmernes Bog står der om gamle træer, der er plantet i Herrens tempel, at ”selv i deres høje alder bærer de frugt, de er friske og grønne” (kap. 92).

Min veninde bærer stadig frugt. Hun beder for mig. Og for andre. Det er godt at blive bedt for. Og godt at have nogen at bede for. Gamle træer er gode at læne sig op ad.

Nå, men det korte af det lange: Ældre Sagen bliver sikkert henrykt over at få en ung fyr som mig i sit medlemskartotek. En slags juniormedlem. Med som føl.


Artiklen fortsætter efter annoncen:God søndag!