Gør ikke Gud til et objekt

Af Kristoffer J Niclasen, stud.theol.

Et forsinket godt nytår! Hvad er dit nytårs-fortsæt? Mit er, blandt andet, ikke at gøre Gud til endnu et objekt blandt objekter, men at lade Ham være den dybere sammenhæng (Grundtvig).

Misforstå mig ikke – Gud ønsker at vi skal udnytte vores tid her på jorden konstruktivt, han ønsker at vi investerer i og udnytter vores talenter. Men på hvilke præmisser og med hvilket fokus?

I en tidsalder med fokus på såkaldt succes, på fremskridt, på opkvalificering osv. – på en politisk baseret præmis, kan man hurtigt føle sig som en hamster i et hamsterhjul. Man skal helst nå det hele, og det lige nu!

Sigmund Freud talte om ego og super-ego, men Bibelen gik ham forud – kort forklaring: Freud sagde at super-egoet dikterer os til at tro, at en vis levestandard gør os lykkelige: ”Hvis jeg nu bare havde de penge, så.. ”, ”hvis jeg nu havde en kæreste, så” ”hvis jeg nu bare så sådan ud, så” – men han sagde også, at det er løgn og bedrag, hvis vi tror at sådanne ting ville skabe lykke.

En grundlæggende historie i Bibelen siger det samme, nemlig historien om Adam og Eva.

Slangen sagde: ”spis dog af træet, og I vil blive som Gud!” med andre ord: ”I vil få det, I mangler” – hvilket er definitionen af Gud: perfektion. Vi ved hvordan det gik med dem…

Kristendommens mest provokerende budskab er det følgende modsatte budskab: DU er accepteret, på trods, på godt og ondt. DU er elsket. Selvforbedring er ligegyldigt i Frelserens syn – og hvor det dog provokerer menneskets natur. Hovedmissionen i den kristne tro er det tænderskærende: accepter at du er accepteret!

Lad ikke Gud blive et objekt blandt objekter i det nye år. Lad ham ikke blive et middel til et mål, men et mål i sig selv (relation). Lad ham ikke blive en undskyldning til kaffe om søndagen. Lad ham ikke blive en DEL af dit liv, men GRUNDEN til dit liv. Lad ham være den dybe sammenhæng.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dette er blandt andet, hvad jeg personligt tror, Augustin mente, da han skrev: ”Gud er en cirkel, hvis centrum er overalt, og hvis omkreds er ingen steder”.

Gud velsigne dig.