Midlertidig præsident i Venezuela støttes af Vesten

– Venezuelas gadebørn og andre, der fx. stjæler mad for at overleve, havner i børnefængslerne, hvor de vokser op uden mad, kærlighed, lægehjælp og skolegang, fortalte den danske evangelist Erling Tychsen til Udfordringen i 2017. Foto: Erling Tychsen.

Til stor frustration for Nicolas Maduro, som efter et omstridt valg i maj 2018 blev præsident i en seksårs-periode, har USA, Canada, flere EU-lande, Israel og mange latinamerikanske lande udtalt støtte til den nye folkevalgte præsident, Juan Guaidó.

Venezuelas befolkning har i årevis protesteret over sult, inflation, korruption og mangel på de mest basale fornødenheder. Nicolas Maduro, som var udenrigsminister under Hugo Chavez, blev præsident efter Chavez’ død i 2013.

Nu har den 35-årige oppositionsleder Juan Guaidó, der er uddannet ingeniør og leder landets demokratisk valgte nationalforsamling, erklæret Maduro afsat og udråbt sig selv som midlertidig præsident.

Guaidó har lovet at kæmpe mod korruption og at gennemføre et frit præsidentvalg.

Juan Guaidó blev af Nationalforsamlingen svoret ind som præsident den 5. januar 2019.
Anerkendes af Vesten

Mange vestlige lande har udtrykt støtte til Juan Guaidó, mens Rusland og Cuba støtter kommunisten Nicolas Maduro.

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har dog på Twitter advaret Maduro mod at begå vold eller true de amerikanske diplomater, Venezuelas demokratiske leder Juan Guaidó og Nationalforsamlingen. Det ville være ”et alvorligt angreb på lov og orden og vil blive mødt af en betydningsfuld reaktion,” sagde John Bolton.

Også Israel støtter Guaidó. Venezuela afbrød de diplomatiske forbindelser med Israel i 2009. Herefter opbyggede Hugo Chavez stadig stærkere forbindelser til den iranske terrorgruppe Hizbollah i Libanon, som har svoret at ødelægge Israel, skriver World Israel News.

Dansker oplever vækkelse

I 2017 fortalte den danske evangelist Erling Tychsen om en stor vækkelse i Venezuela. Her har han blandt andet hjulpet mange indsatte i fængslerne.
”Børnene sulter og går på lossepladserne for at finde mad. De er så underernærede, at mange 13-årige ligner 7-årige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I fængslerne er de så sultne, at de tyr til kannibalisme. De tør ikke lægge sig til at sove af frygt for at blive ædt i nattens løb,” fortalte han i et interview med Udfordringen i 2017.

Erling Tychsen er stadig engageret i fængselsmissionen og planlægger at vende tilbage til Venezuela i februar for at besøge fængslerne igen.