Risikerede sigtelse for folkemord

”Brasiliens Trump”, Jair Bolsonaro, har udnævnt en kristen præst og antropolog som minister for stammefolk.

En amerikansk missionær i Brasilien er blevet efterforsket for ulovlig kontakt med en oprindelig stamme. Det kan give dem farlige sygdomme og føre til folkemord, hævder National Indian Foundation (FUNAI).

FUNAI har bedt myndighederne se på den kontakt, missionær Steve Campbell havde i december med folk fra Hi-Merimã- stammen, skriver The Christian Post.

Steve Campbell og hans hustru bor i Rondonia og arbejder med Jamamadi-indianerne i den brasilianske stat Amazonas. Han har boet der siden 1963, da han kom som missionærbarn sammen med sine forældre, der var tilknyttet Wycliffe Global Alliance.

Steve arbejder med medicinsk og praktisk hjælp til både indianerne og missionærfamilierne, oplyser Greene Baptist Church i Maine. Missionsselskabet bag Campbells-parret er Baptist Bible Fellowship International.

Mens Steve Campbell boede og underviste jamamadierne, kom han ved et uheld ind i det område, som tilhører den isolerede Hi-Merimã stamme, skriver avisen Folha de São Paulo.

Økonomiske interesser

I 1970’erne kom de oprindelige indianere under FUNAIs beskyttelse. Senere har der været politiske slagsmål mellem folk, der går ind for integration af indianerne og andre, som mener, at de skal forblive isolerede og beskyttede fra det moderne samfund.

Stærke interesser i minedrift og landbrug har kæmpet for at få politikerne til at åbne reservaterne. Både guld- og diamant-jægere har tidligere (indtil november 2018) betalt FUNAI for adgang til at undersøge området ved Palimi-u floden. Herefter gik hæren ind og arresterede 900 personer og konfiskerede 350 kg guld.

I over 30 år har FUNAI haft en ikke-kontakt-politik for de isolerede stammer, fordi nogle af dem oplevede, at to tredjedele af befolkningen døde af sygdomme som mæslinger. Andre har oplevet problemer, fordi de måtte flytte af hensyn til fx vejbyggeri.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis det viser sig, at der var en interesse for at skabe kontakt, så han har brugt sine forbindelser med andre indianere til at kontakte de isolerede, kan han blive sigtet for folkemord, fordi han bevidst har udsat Merimãs’erne for fare mht. liv og sikkerhed, siger FUNAI-koordinator Bruno Pereir.

“Deres immunsystem er ikke forberedt på en almindelig influenza eller øjenbetændelse.Noget andet er selve kontakten fra folk, der ikke respekterer disse folks selvbestemmelsesret og levevis. Det har ført til voldelig indgriben i deres forhold til miljøet og de familiemønstre, de tror på,” siger Bruno Pereir.

Præsident ta’r affære

Siden Jair Bolsonaro den 1. januar overtog embedet som Brasiliens præsident, er der dog tegn på lempelser. Bolsonaro er tilknyttet en baptistmenighed i Rio de Janeiro og har for nylig indført et ministerium for Kvinder, Familier- og Menneskerrettigheder under Landbrugsministeriet, som får ansvar for landets oprindelige 900.000 beboere. Den pågældende minister er den evangelikale præst og antropolog Damares Alves, som nu skal have opsyn med FUNAI.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Damares Alves har en adopteret datter fra et stammefolk og er grundlægger af Voice For Life, der kæmper mod babydrab af handicappede, som det stadig foregår blandt visse stammefolk.

Udnævnelsen af en antropolog, som samtidig er evangelisk præst, har skabt forargelse blandt feminister samt aktivister for oprindelige grupper og LGBT’ere, der ønsker, at stammer skal beskærmes mod udefrakommende indflydelse – især da hvis denne er kristen, vurderer God Reports.