En jødisk piges opvækst i København

Margrete Groes fortæller meget levende om en barndom og ungdom anderledes end for de fleste.

Bogen er krydret med ”nedslag” i dagbøger, breve, arkivalier, salmer, sange og digte af kendte og ukendte, bl.a. også i bogens appendiks. Samlet set beskriver det et københavnsk pigeliv fra 1935 og frem til ægteskab.

At blive set – også i trængslerne

Margrete Groes skildrer nøgternt med stille humor sin opvækst, hvor kærlige mennesker midt i alt det svære har taget sig af hende. Her er fortællinger om adskillige lærere, onkel og tante samt andre, der trådte til, når der var behov for det. Især den lærerinde, som også var det for digterpræsten Kaj Munks fem børn, Birgit Michelsen. Bogen er tilegnet mindet om hende som et forbillede. Skildringerne viser også forfatterens glæde og bøn ved kirkegang og nadver såvel som en bevidsthed om, at nogle af hendes velgørere netop er godgørende, fordi de er kristne og får deres kraft fra Gud.

Selv om livet på et børnehjem ikke lyder opmuntrende, så skinner forfatterens gode humør igennem foruden de mange gode, positive relationer, hun får i løbet af sin opvækst.

Barsk barndom

Ikke nok med at skulle bo på et børnehjem, så er Margrete Groes oprindeligt tysk jøde og kom som 1-årig med sin mor til Danmark før 2. verdenskrig, men da moren har svært ved at tage sig af hende, og onkel og tante ikke anses for egnede af børneværnet, så bliver hendes opvækst på et børnehjem. Oveni er hun barndommen igennem truet med udvisning, og det daværende system skriver talrige papirer om, hvorvidt hun kan forblive i Danmark. Netop disse papirer – arkivalier fra Rigsarkivet– er kilden til en beskrivelse af, hvilke udfordringer det danske udlændingesystem dengang stod for!

Efterhånden som Margrete Groes bliver voksen, modnes hendes ønske om at blive lærerinde – men ikke uden sværdslag. Det lykkes dog på trods af alle odds. For hun skal jo også have statsborgerskabet på plads for at komme på lærerseminarium, og igen gør systemet det svært for hende. En emsig embedsmand forfølger hendes sag i årevis, men ender selv med at skulle flygte til Sverige under 2. verdenskrig.

Margrete Groes er engelsklærer, kogebogsforfatter og dedikeret vogter af det danske sprog! Hendes historie viser, at en besværlig livsstart alligevel kan blive til et frugtbart og meningsfuldt liv.

Margrete Groes: Nu forstår jeg, hvorfor. 262 sider. 248 kr.
Queenswood


Artiklen fortsætter efter annoncen: