Metodister fastholder traditionelt ægteskabssyn

- Metodistkirken bør følge sin lære, fastslog lederen af Wesleyan Covenant Association.

Metodist-samfundet United Methodist Church holdt en ekstraordinær generalforsamling i St. Louis, Missouri, den 24. februar. Her blev det afgjort, at UMC fastholder det bibelske syn på homofili. Foto: United Methodist News Service/Kathleen Barry

USAs største metodistsamfund, The United Methodist Church, har den 24. februar på en ekstraordinær generalforsamling i Missouri valgt at håndhæve kirkens holdning til samkønnede ægteskaber og LGBTQ-præster.

Der er 80 millioner metodister på verdensplan og stor forskel i holdningen til etiske spørgsmål fra nord til syd. I fx. Afrika er metodistkirken i vækst – og her finder man den største modstand mod samkønnet ægteskab og homofile præster.

Metodistkirkens troslære i Book of Discipline kalder homoseksualitet ”uforenelig med kristen lære”. Nu har også United Methodist Church (UCM), som har 7 mio. medlemmer i USA og 12,5 mio. på verdensplan, stemt for en strammere linje i kønspolitikken, skriver Christian Post.

Kirkens biskopper havde bedt om en resolution, som skulle give de lokale menigheder og præster større selvbestemmelse i spørgsmål om samkønnet ægteskab og LGBTQ-præster. Men det blev afvist af flertallet af de 800 delegerede fra hele den globale metodistkirke på generalforsamlingen.

Et hus i splid med sig selv

De delegerede valgte dermed den ”traditionelle plan”, som bekræfter metodistkirkens hidtidige afvisning af homoseksualitet.

Afgørelsen vil muligvis få nogle af de mere ”progressive” metodistkirker til at forlade den officielle kirke. Men de konservative kræfter i Wesleyan Covenant Association (WCA) står fast.

”Det er først og fremmest en teologisk forskel for os og den sandhed, kirken er sat til udbrede.

Når en kirke begynder at knække over i forhold til overensstemmelsen med sin lære og etik og disciplin, bliver det et hus i splid med sig selv. Det bliver dysfunktionelt,” forklarede Keith Boyette, som er leder for WCA og hovedfortaler for den traditionelle plan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En ny kurs?

”Book of Disciple” tillader ikke præster af vie samkønnede, ligesom praktiserende homoseksuelle ikke kan blive ordineret.

Noget tyder på, at UMC er ved at slå ind på en mere traditionel evangelisk kurs også i synet på abort. I maj 2016 valgte UMC således at blive prolife efter i 46 år at have været fortaler for fri abort.

Den danske biskop for metodistkirken i Norden og Baltikum, Christian Alsted, deltog i generalforsamlingen i USA. Han har overfor Kristeligt Dagblad udtrykt skuffelse over, at kirken ikke ville ”give plads til flere synspunkter”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: