Stadig færre bliver skilt i Danmark

Mattias Stølen Due

Er vi danskere blevet mere villige til at kæmpe for kærligheden? Det er der noget, der tyder på, for antallet af skilsmisser falder stadigvæk.

På fire år er skilsmissetallet faldet mærkbart, viser tal fra Danmarks Statistik.
I 2018 blev 14.936 par skilt. Det er næsten 4.500 færre skilsmisser end i 2014, da det toppede med 19.387. Dermed nærmer antallet sig niveauet fra årene 2006-2011, hvor skilsmissetallet lå nogenlunde stabilt på ca. 14.000.

Ikke overraskende topper København og andre store byer som Aarhus, Odense og Aalborg skilsmissestatistikken. Således havde København 1308 skilsmisser i 2018, hvorimod den lille Christiansø for fjerde år i træk ingen skilsmisser havde.
Stigningen frem til 2014 kan måske delvist forklares med, at det 1. juli 2013 blev muligt for at blive skilt på internettet ved hjælp af sin NemID, og at man sprang separationsperioden på 6 måneder over.

Kæmper mere for det

Det tyder på, at flere par er blevet opmærksomme på, at ægteskabet er noget, der skal tages hånd om.

For et år siden sagde Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær, i forbindelse med tallene for 2017, der også viste fald:

– Jeg oplever det som et resultat af, at folk kæmper mere for at blive sammen. Måske er der flere af dem, som bliver viet nu, der selv er skilsmissebørn, så de selv ønsker at kæmpe lidt mere for det. Der er også kommet flere initiativer fra eksempelvis kommunerne, hvor der bliver sat tid af til at snakke sammen, for det er ikke enkelt at leve sammen i et parforhold, sagde biskoppen til TV Midtvest.

I forbindelse med de seneste tal siger Mattias Stølen Due, der er psykolog og direktør i Center for Familieudvikling, at man mærker en stigende interesse for deres koncept ”Par-tjek”.

– Vi kan også konstatere, at flere og flere har indset, at kærlighed ikke bare er en følelse, som indfinder sig, men at vi faktisk kan gøre noget aktivt for at blive bedre til at elske hinanden. Det handler blandt andet om, at der er sket en aftabuisering, så det ikke længere er pinligt at indrømme, at man synes, det er svært at være i et parforhold, siger han til TV 2.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forebygger kriser

En række parterapeuter i hovedstadsområdet melder ifølge P4 København, der har lavet en rundringning, om en stigende interesse for at søge parterapi for at redde forholdet.

En af dem er parterapeut Anne Dorthe Davidsen, der har praksis i Charlottenlund og Hørsholm. Hun oplever flere bookinger på sin hjemmeside, og hun oplever, at en del af parrene kommer, mens de stadig har det godt, for at forebygge en eventuel krise.

– Der er rigtig mange, som tænker over, at de gerne vil gøre noget for at bevare det gode parforhold og måske bedre det lidt, siger hun til P4 København.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På Center for Familieudviklings hjemmeside kan man læse eksempler på, hvad det kan betyde for et par at få forholdet til serviceeftersyn.

”Vi har fået åbnet op for at kunne snakke om nogle emner, som vi tidligere har haft svært ved at tale om – hvilket har ført til øget fortrolighed og mere intimitet” (Mikkel, 31 år).

”Vi er blevet bedre til at kommunikere, vi har fået et fælles sprog og begreber til at tale om vores problemer. Vi har fået sat fokus på nogle problemområder, som vi skal tage mere fat i, og som det virker nemmere at tage fat på nu” (Line, 39 år).

”Vi er kommet til at sætte endnu større pris på hinanden. Jeg tror, man kan sige, at vi har genfundet troen på, at vi er et helt særligt par, som har gode chancer for virkelig at blive gamle sammen” (Maria, 36 år).


Artiklen fortsætter efter annoncen: