Blinde fik synet igen på hospitalsskib

Øjenlæge Jørgen Nørrelykke Nissen og hans hustru Mette ses her på hospitalsskibet Africa Mercy. Skibet er den tidligere storebæltsfærge Dronning Ingrid, som i sin tid sejlede mellem Nyborg og Korsør.

Midt i marts pakkede ægteparret Mette og Jørgen Nørrelykke Nissen kufferten og tog fra deres hjem i Aabenraa til Guinea for at bruge 14 dage som frivillige på verdens største civile hospitalsskib, Africa Mercy.

På skibet skulle Mette være rengøringsmedhjælper og Jørgen arbejde som øjenlæge. Ud fra deres kristne tro ønskede de at bringe håb og helbredelse til fattige i Vestafrika som del af hjælpeorganisationen Mercy Ships.

”Mette og jeg kan selvfølgelig ikke ændre hele verden på 14 dage. Men vi kan være med til at ændre hele verden for det enkelte menneske,” fortæller Jørgen, der var frivillig øjenlæge på Africa Mercy i marts.
Fotos: Mercy Ships
Er der en øjenlæge til stede?

Jørgen Nørrelykke Nissen (68) er uddannet øjenlæge og har i 25 år haft en øjenlægeklinik i Aabenraa. Mange af de 12 mio. indbyggere i Guinea har dårligt syn – men hverken råd eller adgang til behandling hos landets få øjenlæger. Mens vi i Danmark har adgang til effektiv behandling af grå stær, bliver mange i Guinea blinde af netop denne øjenlidelse.

”Folk kan have haft grå stær i mange år, uden at det er blevet behandlet, og du ser også grå stær blandt yngre mennesker. Selv om det er svært at sige, hvad øjenlidelsen skyldes, kan en af årsagerne på de breddegrader være dårlig ernæring og mangel på vitaminer,” forklarer Jørgen.

Fingre på glasdøren

”Der var nok mere brug for Jørgen end mig,” siger Mette Nørrelykke Nissen (69). Men hendes mand understreger, at rengøringsopgaven er utrolig vigtig: ”Man tænker måske, at rengøringsopgaven rangerer lavest i hierarkiet. Men der bliver hele tiden gjort opmærksom på, at rengøringen har stor betydning for skibet. Det er ét af de jobs, der berører alle om bord – patienter som frivillige – for god hygiejne og sundhed er vigtigt for alle.”

Det var fysisk hårdt arbejde at vaske trapper, skure gulve og rengøre toiletter, for der er høje standarder for hygiejnen på skibet. Men Mette og det øvrige rengøringsteam fik mange opmuntringer undervejs.

”En far kom hen til mig og sagde: ’Tak fordi I gør rent. Jeg ved godt, at når I har pudset alle glasdøre, går der kun et øjeblik, og så sætter mine børn fedtede fingre igen.’ Sådan er det jo med rengøring – det er forfra igen og igen,” siger Mette smilende.

Bibel og bøn – hver dag

Ægteparret Nørrelykke Nissen er aktive i Luthersk Mission, og det var ikke tilfældigt, at de valgte at rejse ud med Mercy Ships. ”I Mercy Ships er der en god balance mellem at hjælpe mennesker i nød og samtidig forkynde evangeliet,” fortæller de.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den frivillige besætning på skibet begynder hver dag med et ord fra Bibelen, sang og bøn, og dagen afsluttes på samme måde. De lokale medarbejdere på skibet, som kommer fra Guinea, hvor omtrent 85 % af befolkningen er muslimer, får tilbud om at deltage i bibelstudie i frokostpausen, hvor de kan lære mere om kristendommen. Også patienterne mærker organisationens kristne værdi-grundlag, og alle bliver behandlet ens uanset etnicitet og religion.

Et kristent fællesskab

Det gjorde stort indtryk på Mette at møde de lokale kvinder i rengøringsteamet. Mange af dem var brændende kristne, og Mette kunne mærke deres glæde i troen og lovprisning til Gud trods svære livsvilkår med brudte familier, arbejdsløshed og fattigdom.

”Da vi skulle sige farvel efter to uger, faldt de mig om halsen og sagde, de ville savne mig. Det rørte mig,” fortæller Mette, og Jørgen tilføjer:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det er fantastisk at møde andre kristne ude i verden og mærke, at vi i troen på den samme Gud er forbundne på en måde, man nærmest ikke kan forklare.”

Blinde, der ser

I Mercy Ships er der mange eksempler på, hvordan Gud lader miraklet ske hos den enkelte – som når mennesker efter en øjenoperation kan se igen. På øjenklinikken bliver der om fredagen afholdt ’Celebration of Sight’ – en fejring af, at patienter har fået synet igen efter endt øjenbehandling.

”Forestil dig at have gået i mørke og måske i flere år at skulle føres af en anden – og så pludselig kunne se! Vi forstår det næsten ikke. Det ændrer virkelig menneskers liv,” fortæller Jørgen, og Mette tilføjer:

”Det er helt fantastisk. Og det løfter ens egen tro at se den glæde og taknemmelighed, der fylder mennesker, som har fået synet igen.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dronningens skib?

På hospitalsskibet mødte ægteparret fra Aabenraa frivillige fra 40 forskellige nationer. Ingen i den frivillige besætning på Africa Mercy får løn. Alle tager afsted på egen regning og betaler selv rejse, ophold, kost, vaccination og forsikring.

”Vores løn er patienternes smil. Og netop fordi alle 450 frivillige selv dækker egne udgifter, kan Mercy Ships nå ud til så mange patienter med håb og helbredelse,” siger Jørgen.

Som danskere er det helt specielt at være på Africa Mercy, da hospitalsskibet er den gamle storebæltsfærge, Dronning Ingrid, som i sin tid sejlede mellem Nyborg og Korsør. ”Nogle i besætningen troede, at vi var på den danske dronnings eget skib. Som danskere kan vi udrede nogle misforståelser,” fortæller Jørgen smilende.

Fuld af taknemmelighed

Hjemme igen i Aabenraa ser det danske ægtepar tilbage på to betydningsfulde uger på Africa Mercy i Guinea. ”Selv om vi har været i Afrika nogle gange, rammer fattigdommen os hårdt hver gang,” fortæller Mette.

”Derfor tager vi også taknemmelighed med hjem. Taknemmelighed over det liv, vi har, og de behandlingsmuligheder, vi har adgang til i Danmark. Vi lever i en verdensdel med gode vilkår.

Det får man øjnene op for,” slutter Jørgen.

Mette og Jørgen Nørrelykke Nissen har også tidligere været ude med Mercy Ships. Det var i efteråret 2017, hvor turen gik til Cameroun.

Mercy Ships i Guinea
Mercy Ships arbejder ud fra hospitalsskibet Africa Mercy, hovedsageligt i Vestafrika. Organisationen har de kristne værdier med næstekærlighed som omdrejningspunkt og yder gratis lægehjælp og kapacitetsopbygning til verdens fattigste.

Gennem Mercy Ships’ øjenprogram kan fattige og sårbare mennesker fra Vestafrika bl.a. få gratis operation af grå stær og pterygium.

Africa Mercy ligger ved kaj i hovedstaden Conakry (august 2018-juni 2019). Over halvdelen af Guineas’ ca. 12 mio. indbyggere lever for under 14 kr. om dagen.

Siden august 2018 har man på Africa Mercy udført 1.017 øjenoperationer på 974 patienter. Desuden har 34 lokale fagpersoner fået specialiseret træning i øjenbehandling.

Mercy Ships’ lokale fagpersoner har også renoveret sundhedsklinikker, som anvendes af skibets personale. Det er med til at opbygge landet og gavner lokalbefolkningen, også efter at Africa Mercy er sejlet videre.