Fra særmelding til SMS

Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
8000 Aarhus C

Der var ingen unge i Aarhus i 1944, der sms’ede til hinanden, men der var unge, der lyttede til budskaber af en helt anden karakter.

I 1944 var min bror 19 år. Han skrev denne beretning, som blev bragt i bladet ”Modstandskampen 1940-45”, 2. juni 2017:
En hilsen i 1944:

Begge tanter har det godt…!

”Husk…dette er livsvigtigt: Kun et venligt nik – aldrig et ord til de to tyske vagtposter ved udgangsdøren…!”.

Ordene kom fra min onkel. Han var forretningsbestyrer i et firma for bygningsartikler i Aarhus i 1944. Over nogle kopper kornkaffe talte han til to unge mænd ved sit skrivebord. De var englændere. Overlevende fra et nedskudt bombefly og bragt til min onkel af modstandsbevægelsen. Den havde fået kontakt med englænderne før tyskerne. Af gode danskere blev englænderne transporteret fra hjem til hjem gennem Jylland til Aarhus. Via modstandsbevægelsen ventede englænderne nu på videre transport til Stockholm og siden England.

Bygningen, min onkel sad i, var taget af tyskerne til kontorer. Derfor var forretningen omgivet af tyske funktionærer i deres kontorer. Et genialt udspekuleret sted at anbringe nedskudte engelske flyvere på hjemrejse… kan man vel sige!

Så vidt jeg husker, fandt hændelsen sted mod juletid 1944. Familie og venner af flyverne hjemme i England var nok meget bedrøvede over den ukendte skæbne, der var overgået besætningen i et krigsfly, meldt savnet over det tyskbesatte Danmark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En uges tid senere sagde min onkel: ”De næste 4-5 dage bør du lytte i radioen på London. Englænderne er nu på vej hjem. Hvis rejsen lykkes, kommer der en særmelding i radioen fra London: ”Begge tanter har det godt…!”.

At jeg som 19-årig var meget spændt og nervøs på flyvernes vegne, siger sig selv. – De to første dage var der ingen meddelelse om ”Tanter” fra London, men så: ”Bom, bom, bom …BOM! Tre korte og et langt, dvs. V-signalet (Vi vil vinde) i Morse-kode og speakeren : ”BBC sender til Danmark i frekvenserne osv. Kendingsmelodi (Prins Jørgens March). Først har vi en særmelding: ”Begge tanter har det godt…!”.

Som var det i går, husker jeg de glade tanker, som jeg sendte over Nordsøen til flyverne med familie og en forhåbentlig fredelig jul sammen. Før andre fly efter jul måtte bemandes for nye togter over et nedkæmpet Tyskland…
Ove Nielsen


Artiklen fortsætter efter annoncen: