En Moderne Dansk Sangskat

Inden dette album kendte jeg kun selv til Nikolaj Paakjær igennem hans arbejde med bandet Hymns From Nineveh. Men mistænk ikke Nikolajs soloalbum for ”bare” at være en form for sideprojekt. Dette album transcenderer hans tidligere arbejde og lader Nikolaj Paakjær stå tilbage som en af de nye danske sangskrivere, hvis arbejde vil blive husket.

Når jeg gennemlytter albums, om det så er for at anmelde dem eller bare for min egen skyld, så er det svært for mig at komme udenom tanken, at alle albums har en form for indfødt kontrast: Det at skulle skabe et kunstværk, men også et produkt. Dette er ikke en kontrast, jeg finder på ”Sidste Telefon Før Havet”

Nikolaj Paakjær har her, enten bevidst eller bare helt naturligt, skabt et kunstværk, som på ingen måde lyder som en, der forsøger at jagte nogen moderne trends. Alt fra musikken til teksterne er gennemsyret af personlighed. En personlighed, som vil dele alt fra fortvivlelse og angst til kærlighed og længsel. Hvad der er endnu mere imponerende er, at det ikke lyder, som om disse følelser er blevet skrevet ned og herefter ”oversat” til musik, men tværtimod lyder musikken og teksten som skabt for hinanden.

Det lyder måske lidt som om, at jeg oversælger Paakjær. Men det siger altså en del om en kunstner som Nikolajs talent for indlevende sangskrivning og historiefortælling, når han igennem sangen ’Minder fra Vestjyllands høfder’ får mig til at lukke mine øjne og se mig selv stå og se ud over havet på Agger Havn, selvom jeg aldrig selv har været i nærheden af stedet.

Jeg ville gerne komme med nogen lyriske eksempler fra albummet, men ærlig talt, så vil de ikke blive retfærdiggjort, hvis jeg bare hamrer dem ned på mit tastatur. Lyrikken er ofte meget personlig, og Nikolaj har stillet den bedst mulige personlige levering til rådighed på dette album.

Sæt en lille time til side på en langsom eftermiddag, sæt denne plade på, og lad Paakjær tage dig med på en andægtig, personlig, rørende og opløftende lille rejse.

Kunstner: Nikolaj Paakjær – Titel: Sidste Telefon Før Havet – Genre: Singer/Songwriter – Pris: iTunes.dk