Himmelsk folkefest på Heden

Den 30. maj til 2. juni mødes ”kirkedanmark” i Herning til gudstjeneste, musik, foredrag, Mulighedernes Marked og 750 meters kirkekaffe.

Folkekirken og frikirkerne mødes til Himmelske Dage i Herning i Kristi Himmelfartsferien. Her hilser ledende præst i Åbenkirke Herning, Lars Bo Olesen, på sognepræst René Nord Hansen fra Tjørring ved Herning.

Himmelske Dage på Heden i Herning bliver en folkefest, hvor kirken flytter ud på gaden, indtager bybilledet i centrum af byen og sætter midt- og vest-jylland på landkortet i Kristi Himmelfartsferien.

– Det skal være et sted, hvor det kirkelige og det folkelige mødes. Derfor rykker vi ud på gaderne, fortæller biskop Henrik Stubkjær.

Åbningsgudstjenesten bliver på Torvet, hvor Søren Birch vil dirigere et stort kirkekor med 500 korsangere fra området, som sammen med Herning kirkes drengekor vil være med til at give nogle ekstra decibel til fællessangen, akkompagneret af Prinsens Musikkorps.

Danmarks største kirkekaffebord

Himmelske Dage i København blev tildelt Kristeligt Dagblads initiativpris, og styrelsen for Danske Kirkedage sendte prisen videre til Himmelske Dage på Heden i 2019, med opfordring til at indbyde alle til kirkekaffe.

Det sker, når de 3000 gæster til åbningsgudstjenesten bliver inviteret til Danmarks største kirkekaffe på cirka 750 meter af Hernings gågade.

Et vigtigt samarbejde

Overskriften for De Himmelske Dage på Heden er ”Gå med…” og Herning har som by valgt at gå med i projektet og støtter eventet med 500.000 kroner, hvor også kirkeministeriet støtter med halvanden million og Viborg Stiftsråd er inde og støtte med en million kroner.

– Man afholdt Himmelske Dage i København for 2 år siden. Da blev det for alvor opdaget af mediefolk og politikere.
Nu kommer det så til Herning, og vi har en ambition om, at det skal være endnu større, erklærer biskop Henrik Stubkjær.

Himmelske Dage arrangeres af Danske Kirkers Råd, og over 300 arrangementer venter de mange deltagere til Danmarks største fælleskirkelige event.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er folk fra folkekirken, frikirkerne og den katolske kirke samt en lang række frivillige fra de kirkelige organisationer, som får det til at ske. Man vil kunne opleve alt fra Undergrundsgudstjeneste i en P-kælder, klimadebatter på Biblioteket, U2 gudstjeneste på Torvet og Bibellegeland for børnene.

Ledelsen bag Himmelske Dage på Heden er en lokalkomité, som består af lokale kirkefolk.
Fra venstre ses: Hugo Martinussen (økonomiansvarlig), Anne Mie Skak Johanson (sekretær), Kristian Helms (Y’s Men), Karin Elisabeth Vestergaard (Ikast Kirke), Jens Christian Kirk (formand, Folkekirken), Kaare Nielsen (Den Katolske Kirke), Lars Bo Olesen (næstformand, Åben Kirke, Frikirkenet).
Ikke med på billedet: Henning Kjær Thomsen (Viborg Stift)
Internationale gæster

På markedspladsen vil det summe af liv fra de over 50 telte, som vil udgøre Mulighedernes Marked, hvor kirkelige organisationer præsenterer det, de arbejder med, og der vil også være det største opbud af internationale gæster, som man nogensinde har haft til Himmelske Dage.

Ikke færre end 15 prominente gæster fra udlandet er med til kirkefestivalen. Blandt dem er den nigerianske ærkebiskop Musa Panti Filibbus, som leder det Lutherske Verdensforbund (LVF).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også den norske lutherske præst Olav Fykse Tveit, der er generalsekretær i Kirkernes Verdensråd, og Najla Kassab fra Libanon, der er leder af den reformerte kirke på verdensplan, er med på Himmelske Dage.

Fra Danmark deltager en række af biskopper i det fælleskirkelige event.

Man vil kunne lytte til flere af gæsterne under Teologisk Døgn fredag og lørdag, hvor stærke teologer fra ind- og udland vil formidle spændende emner på et folkeligt niveau.

Himmelsk Show lørdag

– Vi inddrager kunsten og museerne i Herning. Vi rykker ud på gaden med arrangementer for kirkelighed, folkelighed og værdier i Danmark. Det er den danske folkesjæl, der skal holdes fest for, fortæller en begejstret biskop Henrik Stubkjær.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der sker blandt andet, når værterne Peter Mygind og Dina Al-Erhayem åbner dørene til Jyske Bank Boxen lørdag aften for at tage vores tro under kærlig behandling i Det Himmelske Show.

Lydtapetet leveres af et kæmpe gospelkor på over 1500 sangere under ledelse af Hans Christian Jochimsen og en række gæstesolister – blandt andet den amerikanske Grammy-vindende artist Hezekiah Walker, der besøger Danmark for første gang.

Derudover tilsættes piruetter fra Verdensballetten, magisk sandkunst, ord og indsigt af både youtubere og forretningsfolk, tilsat toner fra symfoniorkester og drengekor.

Lars Bo Olesen fra Åben Kirke prædiker ved den afsluttende gudstjeneste søndag.
Gå med fred

De Himmelske Dage på Heden i Herning rundes af med en stor radio-transmitteret afslutningsgudstjeneste i Skulptur-parken i Birk under overskriften: Gå med…fred. Lars Bo Olesen fra Åben Kirke prædiker ved gudstjenesten søndag, hvorfra stafetten gives videre til København, der er næste arrangør af Himmelske Dage

Kirkefestivalen slutter med en stor gudstjeneste i Skulpturpark Birk.