’Hvad mener I om Israel?’

Med Israel For Fred har spurgt partierne hvad de mener om Israel.

– Danmark bør flytte sin ambassade til Vest-Jerusalem, skriver Stig Grenov fra KD.
Foto: Peter Dahlerup

Organisationen Med Israel For Fred spurgte den 25. april alle de opstillingsberettigede partier, hvad de mener om Israel. Den 20. maj offentliggjorde MIFF svarene fra de syv partier, som indtil da havde besvaret henvendelsen.

På MIFFs hjemmeside kan man se, hvad de enkelte partier har svaret på 11 spørgsmål ved at klikke på partinavnet. Man kan også se links til artikler, som MIFF tidligere har skrevet om partierne.

Følgende har besvaret henvendelsen
Kristendemokraterne (KD)
Partiet Klaus Riskær Pedersen
Alternativet (ALT)
Det Konservative Folkeparti
Venstre
Nye Borgerlige
Dansk Folkeparti

Disse har ikke svaret

Nedenstående partier har ikke reageret, selv om MIFF flere gange har rykket dem for svar:
Socialdemokratiet; SF; LA; Radikale Venstre og Enhedslisten.
”Vi bringer naturligvis deres svar hvis de kommer,” skriver MIFF.

– FN er ekstremt antiisraelsk, skriver Poul Højlund, der er udenrigspolitisk ordfører for Nye Borgerlige. Foto: Privat
De 11 spørgsmål:

1: Nationalstaten Israel. Støtter partiet det jødiske folks ret til sin egen nationalstat?
2: “High-tech” samarbejde DK-Israel. Støtter partiet et endnu tættere økonomisk og teknologisk samarbejde mellem Danmark og Israel?
3: Samarbejdet DK-Israel i energisektoren. Støtter partiet øget dansk samarbejde med Israel i energisektoren?
4: Boykot. Støtter partiet nogen som helst former for boykot af et andet land? I så fald, hvilke lande, og er Israel på listen? Støtter du det jødiske folks ret til sit eget hjemland?
5: BDS bevægelsen (Boycott-Divest-Sanction arbejder for boykot af Israel og varer fra landet). Canadas premierminister, Justin Trudeau, har i 2019 sagt, at BDS bevægelsen er antisemitisk. Er partiet enig i den vurdering af BDS-bevægelsen?
6: FN. Bliver Israel uretfærdigt behandlet af FN?
7: PA (Palæstinensiske selvstyremyndigheder). Mener partiet, at Danmark bør bruge økonomisk pres for at få PA til at standse belønning og hyldest af terrorister?
8: Hamas. Støtter partiet kontakt/dialog med Hamas-regimet i Gaza-striben?
9: Kriterier for at støtte NGO’er (hvoraf nogle støtter BDS og har forbindelse til terrorister). Støtter partiet de ændrede støttekriterier?
10: UNRWA. Efterkommerne af palæstinensiske flygtninge fra 1948 bliver gennem UNRWA behandlet på en helt anden måde end alle andre flygtninge i verden gennem FNs Højkommissær for flygtninge. Støtter partiet, at Danmark arbejder for at få den praksis ændret?
11: Anerkendelse af Palæstina som stat? Støtter partiet anerkendelse af “Staten Palæstina” uden fredsaftale?

– Danmark bør ikke sende penge til støtte for terrorister, mener Søren Espersen fra DF.
Foto: Altinget

Partiet Alternativet svarer ikke på de 11 spørgsmål, men Mikkel Bahl, der er udenrigspolitisk rådgiver for Alternativet besvarer henvendelsen fra MIFF som følger:

”Tak for jeres henvendelse. Alternativets position ift. Israel handler først og fremmest om den mere end 50 år lange militære besættelse af palæstinenserne, som jeres spørgsmål desværre ikke rigtig berører. Jeg kan henvise til vores udenrigspolitiske udspil, En Anden Verden, hvor vi på side 14 gør vores position klar.”

MIFF kommenterer denne holdning med ordene: ”Alternativet åbner op for “løsning” som vil betyde, at verdens eneste jødiske stat forsvinder.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tillægssvar

Efter besvarelsen af de 11 spørgsmål tilføjer nogle af partiterne en ekstra kommentar.
Kristendemokraterne skriver således: ”KD går ind for, at Danmark skal flytte sin ambassade til Vest-Jerusalem.”

Partiet Klaus Riskær Pedersens folketingskandidat Rolf Gøtze nævner Golanhøjderne: ”Vi støtter Israels ret til Golanhøjderne, da de er af strategisk militær betyding for Israels sikkerhed.”
De Konservative skriver udførligt om partiets holdning til Israel-Palæstina-konflikten og vigtigheden af en tostatsløsning.

Venstre tilføjer intet til besvarelsen af de 11 spørgsmål. På spørgsmål 8 om synet på Hamas skriver Venstres udenrigspolitiske ordfører, Michael Aastrup Jensen: ”Det er vanskeligt at have en dialog med en organisation, som ønsker at skubbe sin modpart ud i havet.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nye Borgerlige har ikke flere kommentarer, men partiets udenrigspolitiske ordfører, Poul Højlund svarer på spørgsmål 6: ”Ja, i den grad. FN er ekstremt antiisraelsk, baseret på en generel antisemitisme”.

Dansk Folkepartis Søren Espersen svarer: ”Det er Dansk Folkepartis opfattelse, at den økonomiske støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre fuldstændig bør standses. Det har forarget Dansk Folkepartis folketingsgruppe samt vælgere, at Danmark sender penge, som bruges til at hylde terrorister og støtte døde eller fængslede terroristers pårørende.”