Iraks kirker fyldes igen

Der var fyldt op i Mar Behnam-kirken i Qaraqosh allerede til sidste års påskefejring. For ikke længe siden stod byen tom, men nu er mange kristne familier kommet hjem. De har genopbygget deres huse, og kirkerne fyldes påny efter de onde år med Islamisk Stat. Foto: Open Doors

Udstyret med håb, livsmod og tilgivelse er de kristne irakere nu i gang med at genrejse den næsten 2000 år gamle kirke i Mellemøsten efter Islamisk Stats brutale fremfærd.

Stadig flere kristne vender tilbage til Ninivesletten i Irak, melder organisationen Åpne Dører (Open Doors). I det område, som kaldes den kristne kirkes fødested, raserede IS i sin tid kirker og hjem og gav kristne et ultimatum: ”Konverter, flyt eller dø!”.

Nu har IS lidt efter lidt mistet kontrollen, og de kristne vender tilbage. Mange huse er genrejst, og flere er under restaurering. En del har valgt ikke at komme tilbage – i det mindste ikke før forholdene med hjem og infrastruktur er bedre. Åpne Dører skriver, at der er brug for meget arbejde og flere ressourser, men folk har masser af håb og livsmod.

Kristne Joumana og hendes mor Jandark er klar til genopbygge samfundet i Qaraqosh. De tror på tilgivelsens kraft. Foto: Open Doors
Lod korset hænge

I byen Qaraqosh lod en kvinde ved navn Jandark korset på væggen blive hængende, da hun og datteren Joumana søgte tilflugt i en kirke i en by i nærheden.

– Vi var i chok i tre måneder og følte ikke noget, fortæller Joumana til Åpne Dører, som har hjulpet kvinderne med blandt andet traumebehandling og nødhjælp.

Det tog lidt over to år, før det var trygt at vende hjem. Her så de, hvilke ødelæggelser IS havde udført. Hjemmet var raseret og korset var slået itu i fire dele. Men korset blev efterladt som et symbol på, at Gud er i Irak, og han kan ikke blive jaget ud. Nu har Jandark limet korset sammen igen, og hun tror, at Gud vil genoprette folket på samme måde, lidt efter lidt.

– Hvem byggede kirken? Jesus! Ingen kan ødelægge eller stoppe Guds forsamling, siger hun.

Tilgivelsen er altafgørende

Den nat, da IS kom, bad Jandark Herrens bøn igen og igen. Da Jandark denne aften bad om, at Guds rige måtte komme, vidste hun, at hele hendes by inklusive hende selv var truet af nogen, som ville dræbe Guds folk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De kristne i Irak ønsker at følge Jesus. Derfor er genopbygningen af liv, hjem og samfund uløseligt knyttet sammen med tilgivelse – selv overfor dem, som ødelagde deres hjem og liv.

– Elsk jeres fjender og bed for dem, som forfølger dig, citerer Jandark fra Mattæus 5,44.

– Vi må leve side om side med disse mennesker – og vi må elske dem. Kristen tro handler om kærlighed, og derfor må vi møde dem som mennesker og ikke som ”muslimer”, siger datteren Joumana.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Påsken fejres igen

Nu kan de kristne i Irak igen fejre påske i deres hjembyer. Åpne Dører hører også historier om muslimer, som er kommet til tro på Jesus, både som reaktion på IS’ afskyelige handlinger og fordi kristne har vovet livet for at dele evangeliet med dem. De kristne er også blevet stærkere ifølge ærkebiskop Yohanna Petros Mouche:

– Mange er blevet rystede i troen, og jeg ser, at mange er kommet nærmere Gud. Kirkerne fyldes, og folks tro er blevet stærkere, siger han.
Men selv om truslen fra IS og andre ekstreme grupper er stærkt reduseret, findes den stadig.

– Vi har brug for mere sikkerhed, mere retfærdighed for vort folk, siger Fader George fra Qaraqosh og tilføjer: ”Vi har også brug for politisk støtte, som kan garantere, at den kristne tilstedeværelse forsat er her.”
KPK