Prinsesse bringer shaman ind i kirke

Stavangers biskop har givet grønt lys for at udleje kirken til ’selvudvikling’.

Prinsesse Märtha Louise er nyreligiøs og kommunikerer med heste, engle og ånder. Nu vil hun lade Shaman Durek optræde i St. Petri Kirke i Stavanger.

”En prinsessetitel er det, som skal til for at gøre døren høj og porten vid ind i Den norske Kirke. Til og med for en shaman.”

Det skrev chefredaktør Vebjørn Selbekk i en leder med titlen ’Sjamanen og sjarlatanen’ i Dagen den 9. april. Prinsessen har nemlig indledt et samarbejde med den amerikanske Shaman Durek og har fået biskoppens tilladelse til at holde et arrangement sammen med shamanen i St. Petri Kirke i Stavanger.

I lederen skriver Selbekk, at den royale aura åbenbart er svær at modstå. Prinsessen har nu i mere end ti år surfet rundt i det nyreligiøse – som derved får en masse positiv opmærksomhed i glansen fra kongehuset.

Nyreligiøs prinsesse

Og prinsessen ved, hvordan hun skal udnytte sin stilling. I 2007 blev folk chokerede over at opdage, at New Age-tilhængeren Märtha Louise lancerede en engleskole ”opkaldt efter en af de vigtigste frugtbarheds- og kærlighedsgudinder fra førkristen tid”.

Prinsessen kommunikerer med både heste, engle og ånder. Hun tror på chakraer og krystaller og holder kurser i reading og healing.

I 2010 blev folk en lille smule rystede igen, da prinsessen fortalte, at hun når som helst kan oprette kontakt med de døde. Men folk er efterhånden ved at vænne sig til okkultismen i kongefamilien, skriver Selbekk og citerer forfatter og Märtha-kritiker Torgrim Eggen: ”Vi er blevet følelsesløse. Våset er fuldstændig mainstream.”

Nu vil prinsessen så drage på turné med den amerikanske Shaman Durek, der iøvrigt er halvt norsk. Han viser på youtube-videoer, at han kan mane ånder ind i mennesker gennem munden – og han slår på sin tromme, mens han snakker uddøde sprog i en slags tungetalelignende seance.

’Selvudvikling’

Stavangers nye biskop, Anne Lise Ådnøy, har godkendt, at St. Petri Kirke bliver udlejet til prinsessen og shamanen den 20.maj.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men det er nærmest en ”overjordisk naivitet” fra biskoppens side, når hun overfor Dagen karakteriserer dette som ”selvudvikling”. ”En sådan udtalelse afslører en mangel på åndeligt klarsyn langt over det niveau, man må kunne forvente af en kristen leder,” skriver Vebjørn Selbekk.

Menighedsrådet i St. Petri Kirke har nu efter påske behandlet en klage over beslutningen om at udleje kirken til shaman-foredraget. Resultatet blev dog – som Vebjørn Selbekk frygtede det – en accept af det planlagte shaman-besøg.

Prinsessen og shamanen har været med i det svensk/norske talkshow ’Skavlan’. Her kom det frem, at de ikke har planer om at besøge Sverige. Derimod holder de et arrangement i København allerede den 19. maj.


Artiklen fortsætter efter annoncen: