Marie Stopes kæmpede for både prævention – og racehygiejne

Britiske Marie Stopes (1880-1958) kæmpede for familieplanlægning. Hun var også begejstret for Hitler og tilhænger af racehygiejne.

Marie Stopes, som har lagt navn til mange klinikker for familieplanlægning verden over, beundrede Hitler og gik ind for racehygiejne.

Det skriver organisationen Respekt For Menneskeliv (RFM) i sit seneste blad.

Forskeren Marie Stopes (1880-1958) havde en ph.d. i botanik og er nok mest kendt for sin kamp for familieplanlægning. Men i sin bog ”Radiant Motherhood” fra 1920 beskriver hun sine tanker om racehygiejne: ”Sterilisation af disse personer, som er totalt uegnede som forældre, bør være umiddelbart tilgængelig, ja faktisk gøres obligatorisk.”

Senere grundlagde Marie Stopes gennem ”Selskabet til fremme af konstruktiv fødselskontrol og raceudvikling” de klinikker, som nu kendes under navnet Marie Stopes International (MSI), skriver RFM Nyt.

I en anden artikel skriver bladet, at MSI efter eget udsagn er verdens største abort-udbyder med filialer i 37 lande og milliardindtægter, som blandt andet stammer fra statstilskud, FN og private donorer. Myndighederne i blandt andet Kenya og Niger har i disse år MSI i søgelyset for at tilbyde ulovlige aborter, og flere hundrede MSI-klinikker er blevet lukket over hele det afrikanske kontinent i 2018.

Begejstret for Hitler

RFM Nyt skriver også, at Marie Stopes i 1935 deltog i nazisternes internationale kongres for befolkningsvidenskab i Berlin. Efter sin hjemkomst sendte hun Adolf Hitler et eksemplar af en digtsamling, som hun selv havde skrevet. Her hedder det i et af digtene: ”Katolikker / jøder og russere / alle er de en forbandelse / eller noget, der er værre”.

Videre skriver RFM Nyt, at Marie Stopes i et brev har beklaget sig over, at hendes søn havde giftet sig med en kvinde, der brugte briller. Dette faktum beskrev Marie Stopes som et tegn på degeneration, en uret mod børnene og en ”racemæssig forbrydelse” mod familien.