Mission i nutidens skær

Man skal blot 50-60 år tilbage i tiden, og da havde ordet ’mission’ et noget andet fokus, end vi ser idag. Jesu missionsbefaling blev alt, hvad ydremissionen stod for, primært udsendelsen af missionærer og volontører til Tredje Verdens lande. I dag er verden en anden.

Det skyldes bl.a. globaliseringen, og i denne fortrinlige lille håndsrækning af en bog om, hvordan missionen italesættes i en moderne sammenhæng, kommer Mogens S. Mogensen med sit syn på sagen. Forfatteren er formand for Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og har beskæftiget sig med problematikken gennem mange år. Erfaren mand er værd at lytte til.

Dybest set handler det om kommunikation. Det er slet ikke sikkert, at selve ordet ’mission’ er så gangbart idag, som det har været. Og slet ikke, hvis tanken falder på korstog og kulturimperialisme. Derfor har Mogens Mogensen udvalgt en række nøglebegreber, som kan lette tilgangen for det moderne menneske:

– At se på andre med kærlighedens blik
– At bede
– At møde andre, som var man deres gæster
– At lytte
– At dele
– At berette (dels vores helt egen livs- og tros-historie, dels Den Store Historie)
– At hele
– At invitere indenfor
– At synge lovsange til Gud (for al hans miskundhed)

Tilsammen giver disse ni nedslag et billede af, hvordan man opfører sig som kirke og som (med)menneske, og hvordan dialogen kan begynde.

– De enkelte afsnit giver først en kort, bibelsk indføring, efterfulgt af en refleksion over temaet, et bud på en praksis og nogle afsluttende salmevers (fra Grundtvig til Lissner).

En fin, lille udgivelse med mange gode tanker til eftertanke.

Mogens S. Mogensen: ”Missionsmetaforer. En håndsrækning til at tale om mission i folkekirken.”
103 sider. 95 kr.
Eksistensen


Artiklen fortsætter efter annoncen: