Fælles nordisk Summer Camp vokser

Vineyard er en mindre sammenslutning af kirker i dansk og skandinavisk sammenhæng. Men de seneste år er der, især i Danmark, blevet startet flere nye kirker. Det kunne ses på årets fælles Summer Camp, som med ca. 1300 deltagere slog rekorden.

Som altid var der mulighed for at blive døbt nede ved skovsøen. Foto: Rasmus Smedstrup | Fluffy Films

Den fælles Summer Camp for Vineyard kirker foregik i Mullsjö i det sydlige Sverige, hvor folk primært kom fra de ca. 30 kirker i Norge, Sverige, Finland og Danmark. Af de 1300 deltagere var 230 med for første gang – eller hele 18 procent af deltagerne.

Møder og seminarer foregik på engelsk, med mulighed for at få tolket til sit eget sprog. De fleste møder foregik i den store hal, som har plads til 3000 mennesker. Campen blev åbnet af norske Per-Christian Lunde, som talte om, hvordan forståelsen af nåde hænger sammen med synd:

– Hvis der ikke er nogen synd, så er der ikke nogen død. Og derfor er der ikke noget behov for nåde. En af de bekymringer, som jeg har i denne tid er, at der er så stor en manglende forståelse for konsekvensen af synd. Og det er faktisk en manglende åbenbaring af forståelsen for Guds hellighed. Gud er hellig. Han hader synd. Og konsekvensen af synd er død. Alle synder leder til død, forklarede han og kom ind på forskellig slags synd.

I år var der hentet gæstetalere ind fra Sydafrika, hvor Natalie og Ricky Venter samt Dave og Colleen Pedersen med stor entusiasme, humor og smittende glæde talte om svære og udfordrende troskampe og om livet med Jesus. Dave Pedersen talte blandt andet om den historiske Jesus:

– Jesus er ikke en følelse! Jesus er en historisk, messiansk figur i historien, som kom og stadig lever i dag, fordi han blev oprejst fra de døde.

Hoppeborgen var populær blandt de mange børn. Foto: Rasmus Smedstrup | Fluffy Films
Helligånden er den samme for børn

En anden taler var Rachel Turner, som understregede, hvor vigtigt det er, at vi ikke underkender børns åndelighed. Med stor humor og mimik, så både store og små lyttede med, gav hun eksempler på, hvordan børn havde bedt for syge, fået profetiske ord osv. Som Turner sagde, så findes der ikke en ”Junior-Helligånd” – det er den samme Ånd, som virker i både børn og voksne.

Stedet, hvor det hele foregår, hedder Nyhem og er hjemsted for et af Pinsekirken i Sveriges største sommerkonferencer med mange tusinde deltagere hvert år. Området er en idyllisk blanding af større og mindre overnatningshytter, campingområder, en stor svensk nåleskov med høje, tynde træer til alle sider – og en kølig skovsø til de friske typer. Og trods de mange mennesker, så kaldte det naturskønne område måske også lidt på at træde et skridt tilbage og finde nogle livsrytmer, som hjælper imod de folkesygdomme, som stress og angst efterhånden er blevet.

– Jesus tilbyder os et liv, som er meget rigere og dybere end hele den her travle eksistens. Et liv med god tid, fred og kraft, sagde Flemming Mølhede, leder af Vineyard Nordic, og opmuntrede til, at vi finder ind til det samme dybe fællesskab, som Jesus havde med Gud, da han var her på jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der var også besøg af to ”legender” i Vineyard-sammenhæng: Ægteparret Eleanor og John Mumford, som startede den første Vineyard-kirke tilbage i 1987 i London. De underviste om Guds rige og om Vineyards forholdsvis korte historie og de karakteristikker, som man i denne bevægelse lægger vægt på og mener er vigtige for at leve som discipel af Jesus. I Vineyard har mange en baggrund i andre kirketraditioner, så Summer Campen var en oplagt mulighed for at tale om værdierne.

– Vi er Kristuscentrerede, men vi er fokuserede på mennesker. Af den simple grund, at det var Jesus. Og vi er meget relationelle, for det var Jesus. Han er vores model i alle ting, understregede Eleanor Mumford blandt andet og betonede vigtigheden af at have – og ikke mindst læse – Bibelen som udgangspunktet for al praksis i kirken.

4 spørgsmål til 3 deltagere

Udfordringen stillede 4 spørgsmål til både garvede og nye deltagere på Vinyard Summer Camp:


Artiklen fortsætter efter annoncen:1. Hvor mange gange har du/I været med på Summer Campen?
2. Hvorfor tog du/I med?
3. Hvad synes du/I var det bedste ved at være med?
4. Kunne du/I finde på at tage med næste år?

 

Thomas Balle Roswall, København:

1. Mon ikke det er sjette gang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:2. Der er mange grunde. Det er vigtigt for os, at der sker noget godt for børnene, og for os alle sammen er det vigtigt med tid til at lære venner fra kirken bedre at kende. Det betyder også noget, at der er en sund åndelighed – både i børneteltene og ved møderne i hallen

3. Besøget af Rachel Turner fra England. Hun mindede os om, at børn ikke bare er vigtige for kirkens fremtid, men at de (ligesom os voksne) er en del af Kristi legeme – og altså ikke bare skal være deltagere i børnekirke, men at de også bør få mulighed for at tjene i kirken – fx på forbønsteamet eller i lovsangen og ikke bare ved at blande saft eller dele frugt ud til de andre børn.

4. Naturligvis. Ingen sommer uden Summer Camp.

 

Eva Maria Jørgensen, Aarhus:

1. I år var anden gang, vi var med. Sidste år kom vi og vidste intet om, hvad vi kunne forvente. I år havde vi højere forventninger, fordi vi havde så god en oplevelse sidste gang. Samtidig var vi godt klar over, at det nok ville blive hårdere med en lille baby, og det var det selvfølgelig også.

2. Vi tog med, fordi vi har fundet ”hjem” i Aarhus Vineyard, og allerede sidste år oplevede vi, at der var meget at få med, når alle de små kirker i Norden samles. Vi tog også med for at styrke venskaberne i den lokale kirke. Og så tog vi med, fordi denne type ferie er noget af det bedste for en familie – og vores store børn får så meget ud af også at fokusere på deres tro i en uge – kombineret med friheden ved at være på camping.

3. For mig var det bedste nok kombinationen af at blive endnu mere taknemmelig for at have fundet min ”åndelige hylde”, at føle Gud nær og at få mulighed for at skabe nye venskabsbånd i vores lokale kirke.

4. Ja, vi skal afsted næste år. For os bliver somrene lidt tomme, hvis vi ikke bruger feriens mulighed for også at fylde op på troskontoen.

 

Kristina Nørgård Poulsen, København:

1. Det var første år.

2. For at komme på ferie, lære nye mennesker at kende, og bruge tid med Gud.

3. Jeg havde en del gode og hyggelige stunder med nye og gamle venner, men også nogle virkelig fine samtaler om tro og Helligånden! Jeg føler mig helt klart udfordret og opmuntret.

4. Jeg vil rigtig gerne med næste år.