Flertal vil give mindreårige ret til juridisk kønsskifte

– Vi mener, at der er to køn, og at det skaber størst trivsel og glæde, hvis man kan leve i overensstemmelse med sit biologiske fødekøn, sagde familiekonsulent Gitte Rasmussen i maj, da Indre Mission lancerede undervisningsmaterialet ”Jeg er køn”.

Siden 2014 har voksne i Danmark kunnet anmode om at ændre det sidste tal i cpr-nummeret, hvis de ønskede et såkaldt juridisk kønsskifte. Men nu skal børn og unge under 18 år have samme mulighed, mener et politisk flertal.

Det sidste tal i cpr-nummeret udgør et problem for dem, der identificerer sig med det modsatte køn, lyder argumentet fra en række politiske partier. Både Enhedslisten, De Radikale, Socialdemokratiet og Venstre vil nu ændre aldersgrænsen, så også børn og unge kan registreres som ”det køn, de føler sig som”.

Allerede sidste år nedsatte VLAK-regeringen et udvalg, der skulle se på, om børn under 18 år skulle kunne skifte køn juridisk. De Konservative og Dansk Folkeparti var dog imod en sænkning af aldersgrænsen. Udvalgets arbejde er endnu ikke afsluttet.

Alt for tidligt

I Red Barnet finder man forslaget bekymrende, og man mener ikke, at en drastisk sænkning af aldersgrænsen for juridisk kønsskifte løser løser børns identitetsproblemer.

– Ved at ændre på aldersgrænsen fjerner vi ikke de udfordringer, børnene møder. De har stadig deres fysiske fremtoning, siger psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet ifølge DR.

I Norge kan børn allerede som 6-årige skifte køn, og i Malta har man slet ingen nedre aldergrænse. Men det er alt for tidligt for børnene, mener mange danskere.

– Vi synes, det er for tidligt at give små børn den valgmulighed, siger Kuno Sørensen, der foreslår en aldersgrænse på 15 år for juridisk kønsskifte.

Medlem af Det Etiske Råd Mia Amalie Holstein siger til Kristeligt Dagblad, at det er uhørt, hvis seksårige skal have mulighed for at vælge køn. De kan knap nok læse, så det betyder nok mindre, hvad der står i deres pas, vurderer hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En række kristne organisationer, blandt andet Indre Mission, har udarbejdet et materiale til familie-og seksualundervisning. Her kan lærere finde vejledning i de vanskelige problemstillinger omkring kønsidentitet.