Kurgæster – russiske tropper – og missionsfolk på lejr

Indre Mission på Bornholm holder hvert år bibelcamping på det skønne lejrsted Bethesda ved Nexø. Stedet har haft en spændende historie.

Indremissionær Palle Kure er på trapperne ved skiltet med dagsprogrammet. Lejrstedet Bethesda ligger ved en af Danmarks fineste strande.

– Vi har ikke program på om eftermiddagen, for folk skal også kunne gøre andre ting i deres ferie uden at føle dårlig samvittighed. Dårlig samvittighed og Jesus er en dårlig combi, fastslår indremissionær Palle Kure.

Flere hundrede campister i alle aldre deltog, da Indre Mission Bornholm holdt ”Bibelcamping 2019” på lejrstedet Bethesda ved Nexø i uge 28.

Deltagerne på Bibelcamping 2019 var traditionen tro i alle aldre. Her samler familierne kræfter før oprydning og afrejse. Lejren skal nemlig gøres klar til kirkegrupper fra Tyskland.
Familietræf

På denne bibelcamping ses mennesker i alle aldre – og der er masser af traditioner og familierelationer blandt deltagerne: Der er børn, forældre og bedsteforældre, nevøer, niecer, fætre, kusiner og svigerfamilier blandt deltagerne.

Som ikke-bornholmer fristes man let til sige, at alle på øen kender hinanden. Det er naturligvis usandt. Men lige på denne bibelcamping ser det ud til, at familierelationerne står i kø.

Mens de voksne mødes til bibeltimer om formiddagen, er der en række programmer for børn og unge.

Campisterne nyder solen under frokosten foran lejrens hovedbygning.

Nogle enheder spiser hjemme ved campingvognen, men mange vælger at spise sammen foran lejrbygningen. Man laver fx hvert år en samlet bestilling af fiskespecialiteter fra et af øens røgerier.

Eftermiddagen kan bruges til sport på pladsen, en dukkert i havet eller dasen på den skønne strand, som kun ligger ganske få meter fra lejren.

Aftenerne kan igen byde på fællesspisning efterfulgt af møder. Før voksenmøderne optræder børnene scenevant med sange og underholdning. Derefter løber børn og unge ud til deres egne arrangementer, mens de voksne fortsætter aftenmødet i salen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Bethesda har siden år 1900 været brugt som sanatorium, til indkvartering af ”russiske befrielsestropper” – og nu som lejr for Bornholms Indre Missions.
Kure og krige

Bethesda har en spændende historie, som beskrives i et lille hæfte af Karen Gregersen.

Det hele startede med et kædebrev, der skulle skaffe midler til et sanatorium på Bornholm for ”folk med brystsyge og tuberkulose”. De skulle blandt andet have et hus til vandkur.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stedet skulle ligge på sydsiden af Bornholm, ”hvor klimaet er mildt og sundt”, hedder det i det udaterede kædebrev.

Den 30. juni år 1900 kunne bestyrelsen indvie Helsehjemmet Bethesda – som havde kostet under 7.000 kroner! Ifølge vedtægterne skulle hjemmet ”ledes i Kristi Ånd” og være åbent fra 1. juni til 15. september.

I 1916 blev Bethesda købt af Indre Mission på Bornholm, og der har været både KFUM og KFUK-samlinger og helliggørelsesmøder på stedet.

I maj 1945 blev Bethesda og de omkringliggende skove besat af de russiske befrielsestropper, så bestyrerparret måtte forlade lejrstedet. Russerne forsvandt først i 1946, hvorefter Bethesda blev lejet ud til det danske militær.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tyskerne kommer!

Lejrstedet er senere blevet renoveret og har blandt andet fået en ny mødesal. Og det glæder naturligvis de mange trofaste brugere, som ikke alle er danskere. I en årrække har Bethesda nemlig været lejet ud til kirke-grupper fra Tyskland.

BC 2019 sluttede således med oprydning, før de fredelige tyskeres ankomst.