’Man bør ikke opfordre børn til at blive satanister!’

Ny debat om DRs Onkel Reje

– Satan er en åndelig virkelighed, som ikke bør bagatelliseres, mener Hans-Ole Bækgaard.

Hvis Onkel Reje havde spurgt børnene: ”Vil I alle være terrorister eller nazister?” ville de fleste nok synes, at det var at gå over stregen.

Det siger Indre Missions formand, pastor Hans-Ole Bækgaard, i en udsendelse på radio AK 24 syv den 12. august med henvisning til Mads Geertsens alias Onkel Rejes opfordring til børn i Cirkus Summarum.

– Man kan slukke for fjernsynet, men man kan ikke slukke for en live forestilling. Børnene bliver opfordret til at blive satanister. Derfor skrev jeg til Kristeligt Dagblad om sagen i sidste uge, fortalte Hans-Ole Bækgaard, som selv deltog i Cirkus Summarum-forestillingen sammen med sin fem-årige datter.

I radioudsendelsen uddyber han:

– Det at gøre satanisme og det okkulte til noget underholdende og ligefrem opfordre børn til at blive satanister – det går nok hen over hovedet på børn i den alder. Men det præger alligevel at blive mødt i det univers. Kan børnene forholde sig til det, og vil forældrene diskutere det med dem? Det sker nok ikke, mener Hans-Ole Bækgaard.

– Onkel Reje tror jo nok ikke på Satan. Har du et andet forhold til Satan end Onkel Reje har? spørger programværten i AK 24 syv.

Og det mener Indre Missions formand nok, at han har. Men der er tale om en åndelig virkelighed, som ikke bør gøres til noget uvirkeligt eller sjovt.

– Satan kan kun afmonteres ved ham, der har overvundet Satan, nemlig Jesus Kristus. Hvis Onkel Reje i stedet for at foreslå børn at blive satanister havde foreslået dem at tro på Jesus, ville der rejse sig et ramaskrig. Der er både åndsvirkelighed og værdier på spil.

Der må være en grænse for, hvad børn kan blive mødt med, fastslår Hans-Ole Bækgaard. Han mener dog ikke som Mikael Arendt Laursen fra KLF, Kirke og Medier, at DR helt bør fjerne Onkel Rejse fra sendefladen. Men der må være en grænse:

– Mange karakterer i børne-tv er sjove uden at gøre den sataniske virkelig til noget uvirkeligt eller sjovt. DR har en rolle som formidler af dansk kulturarv, inklusive den kristne. Mindreårige skal sikres mod skadeligt indhold, som også halvdelen af BTs læsere ifølge en undersøgelse mener, der er tale om i dette tilfælde, påpeger Hans-Ole Bækgaard.