Over halvdelen af angreb mod 124 kirker skyldes al-Assad

Syriens præsident Bashar al-Assad.

Der er sket mindst 124 angreb mod kirker i Syrien siden begyndelsen af borgerkrigen. Præsident Bashar al-Assad er ansvarlig for 60% af angrebene, hedder det i en rapport fra 5. september.

Den nye rapport er udarbejdet af NGO’en Syrian Network for Human Rights, der har base i Qatar og tilknytning til oppositionen, skriver Christian Post.

Rapporten“Targeting Christian Places of Worship in Syria is a Threat to World Heritage” bygger dels på internationale dagsnyheder, dels på NGO’ens egne kilder i syriske byer og landområder siden 2011.

I rapporten beskrives angreb, inklusive bombninger, af kirker uden forbindelse til militæret samt flere tilfælde, hvor kirker er blevet omdannet til militære hovedkvarterer. Nogle kirker er blevet angrebet flere gange, i visse tilfælde endda af forskellige grupperinger.

 

Assad bærer hovedansvaret

Det syriske regime må dog bære ”hovedansvaret” for over 60% af angrebene mod 124 kristne kirker mellem marts 2011 og september 2019, hedder det i konklusionen. Assad-regimet er ansvarligt for mindst 75 angreb mod 48 kirker i de 8 år, der er gået, siden borgerkrigen startede.

Disse angreb er ifølge rapporten udført af den syriske hær, sikkerhedsstyrkerne, lokale militser eller udenlandske shiitiske militser (fx. nogle, som er blevet støttet af Iran til fordel for Assad-styret).
Rapporten viser også, at dele af den væbnede opposition er ansvarlig for 33 angreb mod 21 kirker, mens ekstremister fra Islamisk Stat var ansvarlige for 10 angreb mod otte kirker.

Al-Qaeda-gruppen Hay’at Tahrir al-Sham er ansvarlig for to angreb mod to kirker i perioden, mens fire angreb tilskrives andre aktører.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Angreb mod kristne kirker er en form for intimidering imod og [fører til] fordrivelse af den kristne minoritet i Syrien.Det nuværende regime har direkte ansvar for ødelæggelser, fordrivelser og kollaps af den syriske stat på flere niveauer … gennem en systematisk krig mod den folkelige opstand,” hedder det i oppositionens rapport.

Før borgerkrigen var der 1,7 millioner kristne i Syrien. Nu er tallet ned på under 450.000, vurderer en amerikansk iagttager.