Stressramte præster tilbydes yoga og healing

Østens religioner er med i en pakkeløsning, når folkekirkens præster går ned med stress.

Hvis præsten bliver ramt af stress, kan han eller hun i tre stifter få tilbudt et ophold med holistisk behandling i Ribe. Men det er helt forkert, mener en sognepræst.

Mange præster går ned med stress, fordi der altid lige kan foretages et ekstra husbesøg eller andet vigtigt. Der er brug for åndehuller, forklarer sognepræst Henrik Vejlgaard Kristensen fra Varde. Han skrev i 2016 en afhandling om forebyggelse af stress blandt præster som afslutning på en diplomuddannelse i ledelse.

I forbindelse med afhandlingen interviewede Henrik V. Kristensen fire stressramte præster samt to provster og to biskopper, som skulle belyse problemet fra en ledelsesvinkel.

Årsager til stress

Nogle præster oplever stress, fordi de ikke selv har fundet ind til det centrale i vor kristne tro. Men også præster, der er engagerede i mission, kan miste fokus, forklarer Varde-præsten.

Han peger på vigtigheden af forebyggelse. Måske er der simpelthen for meget arbejde, i en delt stilling, hvor der rykkes i præsten fra flere sider af to forskellige sogne eller institutioner. Her kan forventningerne hurtigt overstige kvoten!

Stress kan også skyldes arbejdspres eller perfektionisme, som kun fører til selvbebrejdelser. Her må ledelsen tage ansvar og sikre en mere åben kultur, hvor det er OK at være åben om sine fejl og udfordringer.

– Præster har selv brug for det evangelium, de prædiker – ikke Østens religioner, mener sognepræst Henrik V. Kristensen.
Holistisk pakkeløsning

Nogle stifter har valgt at træde til, når skaden er sket og en præst har brug for hjælp.

– Helt aktuelt er tre stifter gået sammen omkring et initiativ, der blandt andet rummer muligheden for ophold på Den Gamle Avlsgård i Ribe. Det angives, at man ønsker at tage sig af det hele menneske med krop og sjæl. Det er i udgangspunktet meget prisværdigt, siger Henrik V. Kristensen til Udfordringen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men pakkeløsningen med otte ugers behandling indeholder nogle ikke-kristne elementer.

– Den Gamle Avlsgård har mange tilbud, der virker gode og relevante. Andre kan jeg godt studse over. Det gælder for eksempel yoga. Det stammer jo fra Østens religiøsitet.

Det kan godt være, at det er renset for den religiøse underbygning og snarere er ren afspænding og øvelser i særlige stillinger. Og så vil en del præster sikkert kunne være med til det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men helt slemt bliver det, når der tales om healing. Det synes jeg ganske enkelt, man skal holde sig fra. Det er ikke rimeligt, at præster i den sårbare situation, som stress-ramtheden har bragt dem ud i, skal tilbydes sådan noget, understreger Henrik V. Kristensen.

Forebyggelse

Præsten arbejde kan opleves grænseløst på alle måder. Også tavshedspligten kan blive en stressfaktor. Der er brug for åndehuller, hvor man laver noget andet og får motion – og folk må respektere præstens fridag.

Supervision – i anonymiseret form – kan fx hjælpe præster, som ved tragiske dødsfald oplever stor følelsesmæssig belastning. Min kongstanke er, at alle præster bør have mulighed for at være i supervision i lighed med andre faggrupper, siger Varde-præsten.

Evangeliet til præsten

I stedet for at søge hjælp i østens religioner, skulle præsterne hellere lytte med på deres egen forkyndelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Når evangeliet forkyndes, så kan vi som præster komme til at tænke meget på menighederne og glemme, at vi også selv er genstand for Guds kærlighed og nåde. Og det er jo dybest set den, vi skal leve af – også som præster! slutter Henrik V. Kristensen.

Kristne retrætesteder

Der findes også kristne retrætesteder – ofte af økumenisk tilsnit – med fokus på ro og fordybelse. Det gælder fx. Skovhuset i Østjylland og Randers Ådal. På Lolland finder man Pilgrimshuset Maribo, hvor man kan deltage i kristne andagter og vandringer sammen med en pilgrimspræst.