Asylkor og Aalborg Foodbank kæmper med om initiativpris

Frivillige medarbejdere i fuld gang med at gøre klar til Foodbank, hvor udsatte borgere kan få del i overskudsmad fra lokale supermarkeder. Foto: Apostolsk Kirke Aalborg

Et kor med afviste kristne asylansøgere og tre Aalborg-kirker, der deler gratis mad ud, er blandt de syv bedste kirkelige initiativer, som er nået til finalen og kæmper om at vinde Kristeligt Dagblads Initiativpris.

I Aalborg samarbejder Apostolsk Kirke, Bethelkirken og The International Church om en Foodbank, som samler overskudsmad ind fra flere lokale supermarkeder og deler det ud til udsatte familier i lokalområdet.

Hver mandag formiddag tager et hold frivillige fra Apostolsk Kirke af sted i en kølebil for at hente alt lige fra frugt, grønt, kød til forskellige tørvarer og slik. Alt sammen varer, der har nærmet sig sidste salgsdato og ellers ville være blive smidt ud.

Herefter bliver maden sorteret og stillet klar, inden der kl. 15. lukkes op for enlige forsørgere, førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og indvandrere, som gør brug af foodbanken. I forbindelse med maduddelingen er frivillige fra kirken klar med en kop kaffe og et tilbud om en snak og eventuelt også en bøn, hvis der er behov for det.

– Vi giver en meget praktisk hjælp, og der opstår nye relationer. Og det lukker en dør op i forhold til evangeliet, fortæller Johannes Hansen, der er præst i Apostolsk Kirke i Aalborg, om hvorfor kirken har involveret sig i arbejdet med maduddeling.

Inviterer flere kirker med

Tanken om at reducere madspild har ramt flere supermarkedskæder de senere år, men allerede for 4-5 år siden var der to enkeltpersoner fra Apostolsk Kirke, som tog sagen i egen hånd, samlede mad sammen og begyndte at opsøge familier, der havde behov for en hjælp til at få det hele til at løbe rundt.

Nu er det hele vokset, så der er tre kirker forskellige steder i Aalborg, som har hver deres ugedag med uddeling af mad.

– Det har fået stor betydning for vores selvforståelse som kirke, at vi rent faktisk møder menneskers behov, og at det vil kunne mærkes, hvis vi ikke er der. Og så sprænger det en barriere mellem kirke og ikke-kirke, som handler om, at kirke nogle gange kan opfattes som dem med den løftede pegefinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi bliver tydeligere på, at kirken er blevet til for at være til velsignelse, siger Johannes Hansen.
Kirkerne i Aalborg håber at få flere kirker med, så man kan tilbyde mad alle hverdage på forskellige adresser i byen.

– Hvis vi skulle være så heldige at vinde, vil pengene blive brugt til instrumenter, der klinger mere mellemøstligt. De unge konvertitter har ingen indkomst, men de er meget trofaste og elsker at komme ud at vidne om deres tro i lovsang og vidnesbyrd! fortæller korleder Anna Lisbeth Sonne. Billedet er fra Vor Frue Kirke, hvor Asylkoret sang til en lysgudstjeneste den 10. december.
Tidligere muslimer synger om Jesus

I flere år har frivillige fra Indre Mission og Luthersk Mission inviteret gæster fra det nærliggende udrejsecenter Kærshovedgaard på Bibelcafé i Missionshuset i Bording. Blandt de afviste asylansøgere var der en gruppe mænd, som var konverteret til kristendommen, og som elskede at synge.

I december 2018 tog Anna Lisbeth Sonne og Niels Simonsen initiativ til at starte et kor, der allerede har været ude at synge i kirker, forsamlingshuse og på højskoler. De har blandt andet deltaget ved en Lysmesse i Københavns Domkirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det at synge er med til at give dem håb ind i en fastlåst situation, siger korleder Anna Lisbeth Sonne i et interview til dlm.dk. – Disse nykristne unge er alle opvokset i en muslimsk tradition – nu synger de af hjertet om friheden i Kristus! Det er en usigelig stor velsignelse at være vidne til.

Alle kan stemme

Hvert år opfordrer Kristeligt Dagblad sine læsere til at indstille kirkelige initiativer til prisen. Sidste år gik prisen til Drop-in dåb i Vesterbro Sogn i København, og i 2017 var vinderen Familienetværket i Aarhus, som rækker ud til familier i det socialt belastede område Bispehaven.

Man kan stemme på sin favorit blandt finalisterne på hjemmesiden kristendom.dk indtil den 10. september. Vinderen får et gavekort på 25.000 kroner.

97 initiativer blev til 7

I år har læserne indsendt 97 initiativer, som ud over at deltage i konkurrencen er gjort tilgængelige som et inspirationskatalog. Nu er feltet blevet indsnævret til syv finalister, som man kan stemme på i en online afstemning frem til den 10. september.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Asylkoret og Aalborg Foodbank lå ved redaktionens afslutning som nummer et og to blandt seernes afstemning.

De øvrige kandidater er:
Birgittafestival i Maribo, Husbådskirke i Sydhavnen, Åben kirke i Mejrup efter bilulykke, Sorgkorps i Sydmors Pastorat samt Tænketank om kristenforfølgelser.