3000 år gammel ’filisterby’ fundet

Fortidens skatte afdækkes i ruinerne af Ziklag.

Arkæologer fra Israel og Australien mener, at de har fundet den bibelske by Ziklag. Ruinerne, som ligger nær byen Kiryat Gat dateres af arkæologerne til tidligt i det 10. århundrede f.Kr.

Ziklag nævnes både i Josva og Samuelsbøgerne som en filisterby. Den ligger nær Gat, som senere blev kaldt Kiryat Gat.

Avisen Haaretz skriver, at hvis deres antagelser er rigtige, vil det styrke historien om, at kong David var mere end en lokal konge, men styrede et større forenet rige.

– Ziklag var en by i den sydlige del af Judas stammeområde (Josva 15,31) og var tildelt Simeons stamme (Josva 19, 5). På kong Sauls tid var byen i filistrenes hænder, men kong Akisj forærede den som en personlig ejendom til David (1. Sam, 27, 6).

Herfra foretog David, understøttet af en del lejesvende, som sluttet sig til ham, flere krigstogter mod amalekitterne. (1. Krøn 12). Af samme grund overfaldt disse Ziklag i Davids fravær. De plyndrede og brændte byen, men blev senere straffet af David (1. Sam. 30). I Ziklag fik David budskabet om Sauls død (2. Sam. 1,1; 4,10). Ziklag forblev i Davids hænder. Også efter det babylonske fangenskab var byen beboet af jøder (Neh.11,28), fremgår det af ”Bibelsk oppslagsbok”,der er udgivet af forlaget Karmel.