Retræte med Salme 23

Du dækker bord for mig er udsprunget af en retræte i Kokkedal, hvor jeg også har været igennem et lignende forløb som forfatteren.

Derfor har det været spændende at læse om, hvordan en anden har oplevet det. Der er meget, jeg kan genkende – fx retrætens start med to A5 sider som dagens opgave, hvor Warming tænker – ligesom jeg også gjorde – er det virkelig nok til en hel dag? Men det viser sig, at det er det, for det handler om en langsom, meditativ vandring i Salme 23 – også udendørs.

Herren som forsørger

På retræten får Warming et billede fra Salme 23, hvor fokus er Herren som forsøger, ”du dækker bord for mig”. Det taler stærkt til hende, og inspirerer til de mange smukke billeder i bogen. Men fokus er også kløfterne i ”dødskyggens dal” og fjenderne – især de indre.

Enhver vil nok opleve dette forskelligt. Ikke alle vil nødvendigvis opleve ”dødskyggens dal” som et truende, mørkt sted med kløfter.

Billederne illustrerer Salme 23 i samspil med forfatterens personlige refleksioner og andre relaterede bibelvers. For det handler om at lytte til, hvad Gud taler til en om. Netop stilheden med måltider i fællesskabets tavshed, tiden og den daglige samtale med en mentor fremmer at give sig tid til at høre netop det, som Gud taler til den enkelte om. Ikke kun have fokus på egne drømme, planer og projekter.

Om at lytte

Warming når under retræten frem til flere indsigter, fx ”at jo større følelser situationen afføder, jo større er risikoen for, at mavefornemmelserne er et usikkert kompas at navigere efter”! I stedet foreslår hun, at man lytter til sig selv såvel som til Guds stemme og vej. I den sidste ende handler det om, at bordet dækkes med gaver og opgaver, at være i nuet og at lytte til Gud i nuet.

Hun advarer om, at man aldrig må få så stor tillid til sine følelser og mavefornemmelser, at man holder op med at bringe sine beslutninger frem for Gud i stilhed og med åbenhed. Det gælder også om at være i en proces, hvor ”han (Kristus) skal blive større, jeg skal blive mindre” (Johs. 3:30).”

Det er en inspirerende bog, som kan opmuntre til, at læseren selv forholder sig til Salme 23 og tager på retræte!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Helle Warming – med malerier af Sieger Köder og Helle Noer:
Du dækker bord for mig – En vandring med Salme 23
159 sider. 250 kr. Boedal