En varm og ærlig bog om forholdet til en misbruger

Her er en varm, ærlig, kærlig bog om et forhold, der var det samme. Men naturligvis også komplekst og tumultarisk, som det nu en gang må være i alle den slags dobbelte kærlighedsforhold.

Hun er alkoholiker, han er pårørende. Medafhængig, hedder det i de kredse. To mennesker, der bor i hverandres hjerter. De VIL vinde deres kamp. De gør det blot ikke. End ikke kærlighedens stærke arm magter forløsningen fuldt ud, men Gud formår at bære selv i ulykkelige tider. Det er de år, hvor kun ét sæt fodaftryk ses.

Jeg har selv – for 20 år siden – været aktiv misbruger og forelsket i rusen. Efterfølgende har jeg læst en del bøger om emnet, bl.a. i egenskab af anmelder. Men det er længe siden, jeg har været præsenteret for en bog, der i den grad formåede at gøre mine øjne blanke og give mig indsigt i, hvordan mine egne pårørende må have haft det ude på sidelinien.

Alkoholikere lever kun halvt så længe, siger man. Og dertil kommer, at mange af dem også kun lever på halv kraft. Og i en anden verden:

”Jeg føler mig som om, at jeg befinder mig i skyggernes land,” fortæller hans elskede Birgitte ham under sit ophold på Majorgården. ”Du og alle andre, som jeg elsker, er forvandlet til skygger i en verden indhyllet af tåge” (s. 67).

At hun med tiden også oparbejder et misbrug af beroligende og smertestillende medicin letter ikke sagen. Men ikke alt er sort i sort. Der er også livets levende lys, der er tro, der er tillid, der er håbets stadige flamme – og så er der kærligheden. Den er der hele tiden, og den er det største.
Stille i mælet er denne bog. Desto større vægt taler den med.

Peter Jürgensen: ”I skyggernes land.”
215 sider. 198 kr. Queenswood.