Refleksioner fra Østerby

Sanger, sangskriver, forfatter, foredragsholder … titlerne er mange, når Hans Jørn Østerby skriver CV. Med den nye bog tilføjer han nærmest en ny genre til sine skriverier, for bogen er en samling af baggrunds-historier og refleksioner, som alle knytter an til sangskriverens egne tekster.

Hans Jørn Østerby beskriver sig selv som rastløs. En troubadour, som samler indtryk på rejsen og filtrerer dem igennem sin tro og sine erfaringer. Det er i høj grad også, hvad bogen beskriver.

Her møder læseren Østerbys indre kampe, men også mange af de mennesker, som har gjort indtryk og sat aftryk i sangskriverens tilværelse. Det er både de navngivne: familiemedlemmer, gode venner og så videre, men også den mand, han delte kupe med i toget fra Aarhus, uden på noget tidspunkt at starte en samtale op.

Det er en god blanding af almenmenneskelige erfaringer og så en solid tillid til, at Gud ikke bare ser til fra tilskuerpladserne, men går med i dalen såvel som på bjerget.

Iblandt de menneskelige erkendelser hører bevidstheden om, at der er mange forfærdende hændelser i et menneskes liv, at man kan blive modløs og trøstesløs, hvis man ser sig omkring, og nogle gange endnu mere, når man kigger indad.

Men heldigvis kan vi også rette opmærksomheden opad og dér få øje på, at Gud lader livet lykkes på trods af vores menneskelige kommen til kort.

Tekster der taler

En af teksterne, ”I Guds værksted”, indeholder således det opløftende budskab, at vi er inviteret til at deltage i Guds værksted, vi får lov til at stå i mesterlære, hos universets skaber – og det er slet ikke så ringe endda.

En anden, ”Men er det liv for mig”, minder om alvoren i den personlige stillingtagen til troen, hvor hver enkelt kristen må stille sig selv spørgsmålet: Hvad må det koste? Hvad nu hvis det var mig, der blev spurgt: ”Tror du på Jesus?” og hvis konsekvenserne ved at svare bekræftende var, at jeg mistede alt, ikke ’bare’ de ting jeg ejer, men alle, der står mig nær, og i sidste ende livet?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er virkeligheden for mennesker i mange lande i Asien, Afrika, Mellemøsten …. Ja ud over store dele af kloden.

”Når trætte tiggere trisser til fest” er titlen på en anden sang, hvor inspirationen kommer fra en af Jesu lignelser, den med festen, hvor alle de inviterede havde for travlt til at komme. Ud over at titlen afslører forfatterens hang til bogstavrim, så slår den på sin vis grundtonen an i sangskriverens mange reflekterende sange.

Det er en fascination af menneskets forunderlige væsen og Guds måde at bryde med alle de logikker, som vi er så tilbøjelige til at acceptere og dermed forblændes af. Alle er inviterede til festen, og der kræves intet andet end fremmøde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ingen gave, den har værten betalt. Intet festtøj – for det udleveres ved indgangen. Og ingen prangende titel eller merritter – for det er ikke på grund af dine præstationer, at du er inviteret.

Alligevel står vi alle over for valget, om vi vil gå glip af LIVETS fest, fordi alt muligt andet synes vigtigere i øjeblikket.

Østerbys bog giver rigtig meget til dem, som har fulgt ham igennem de sidste 30 år som sangskriver, og samtidig har hver tekst en struktur, så den kan anvendes som andagtstekst uafhængig af, om man kender musikken og musikeren bag.

Hans Jørn Østerby: Refleksioner fra en rastløs rejse. 152 sider. 150 kr. Langvad Musik


Artiklen fortsætter efter annoncen: