IPSICC

Online bibler får mænd til at læse mere og forstå mindre

En phd-studerende har fundet overraskende forskelle mellem mænds og kvinders bibellæsning. Det gælder både med hensyn til kvantitet og kvalitet, vaner og udbytte af trykte og digitale medier.


Mænd forstår mindre end kvinder, når de læser Bibelens digitalt frem for på tryk. Til gengæld er mænd bedre end kvinder til at følge en digital bibellæseplan, viser en ny undersøgelse.

John Dyer, der er programmør og ph.d-studerende, beskriver sin forskning i rapporten ”The Habits and Hermeneutics of Digital Bible Readers: Comparing Print and Screen Engagement, Comprehension, and Behavior”, som er udgivet i Journal of Religion, Media and Digital Culture.

Kønsforskel overrasker
Nogle af forskningens resultater kom dog lidt bag på John Dyer. Det viser sig nemlig, at kvinder læser lige meget og får det samme udbytte af det, de læser, uanset hvilket medie, de anvender.

Mænd fik derimod læst væsentligt mere per dag end kvinderne. Og online-læserne fik i gennemsnit læst to dages afsnit mere end print-læserne.

Bibelselskabet The American Bible Society har tidligere påvist, at flere kvinder end mænd er optaget af at læse Bibelen. En anden undersøgelse viser, at mænd og kvinder ser forskelligt på Bibelen, selv om begge køn oplyser, at Bibelen får dem til at føle sig nær Gud.

John Dyers forskning kan siges at reflektere et bredere socialt mønster, hvor drenge ofte er mere optaget af digitale medier end piger, som til gengæld scorer højere i forståelse.

Man kan også se resultatet i lyset af, at mænd ofte har mere udearbejde end kvinder og dermed lettere kan bruge digitale medier også på arbejdspladsen.

Undersøgelsen
I undersøgelsen anvendte John Dyer YouVersions app med bibelstudiemateriale.
Deltagerne i undersøgelsen brugte efter eget udsagn både en trykt og en online bibel i ugens løb – afhængig af situationen.

“Trykte og digitale bibeler præsenteres ofte som et enten-eller… men disse data antyder, at forholdet er mere komplekst,” udtalte John Dyer ifølge Christianity Today.

“Bibellæsning i dag er mere en multimedie-oplevelse. Læserne bruger en kombination af trykte bibler, skærme og lydfiler afhængig af, hvilken type bibelstudier, de er i gang med”.

Deltagerne i undersøgelsen kom fra to megakirker og en baptistkirke i Dallas-området. De blev alle bedt om at læse Judasbrevet og Johannesevangeliet enten i trykt eller digital udgave og derpå besvare spørgsmål.

De tre mest anvendte kommentarer var ”opmuntret”, ”modløs” og ”forvirret”. De digitale brugere ville typisk melde sig ”forvirrede” og angive, at de gerne ville læse teksten igen.

Bibellæseplanen på app’en sikrede til gengæld, at flere fik læst og besvaret spørgsmål til dagens afsnit.

Teolog og programmør John Dyer arbejder på Dallas Theological Seminary.

Læser længst i trykt bibel
Undersøgelsen fik deltagerne til at forholde sig mere kritisk til det udbytte, de får af bibellæsning fra digitale medier.

Blandt deltagerne i undersøgelsen sagde 66 procent, at de foretrak en trykt bibel, hvis de skulle læse meget. 65 procent sagde, at de foretrak en trykt bibel til mere seriøse bibelstudier.

En kvinde svarede således:
”Når jeg læser på telefonen, føler jeg mig mindre engageret, end når jeg læser en papirbibel. Det føles lidt mere som at skimme en email for at få det gjort end som at gå i dybden med Guds ord. Men jeg er glad for den elektroniske påmindelse.”

Tilgængelighed
”Ofte vil folk bruge en online bibel, fordi det er den eneste bibel, de har,” konstaterede John Dyer. Et flertal af respondenterne oplyste, at de bruger enten smartphone (42,7 %) eller computer (20,7 %) på arbejdet eller i skolen.

“Folk vælger ofte det letteste. Man griber den nærmeste tilgængelige bibel – uden at være klar over, at mediet har en betydning både for budskabet og læseren,” forklarer John Dyer.