EU vil stemple israelske produkter

Bare to dage efter årsdagen for Krystalnatten, der udløste antisemitisk vold i flere lande, vedtog EU-domstolen, at produkter fra de jødiske bosættelser ikke længere må stemples ”Made in Israel”. Hollands parlament har dog klaget over afgørelsen.

Det skriver Times of Israel.
Forslaget blev godkendt med 82 stemmer for og 68 stemmer imod. Nu opfordrer Hollands parlament regeringen til at gøre indsigelse mod domstolens afgørelse, medmindre samme standarder anvendes i forhold til alle omstridte territorier i verden. At Israel udvælges som det eneste land er uretfærdigt og diskriminerende, udtaler de.

Også Israel kritiserede afgørelsen, som de kalder diskriminerende. Der er mere end 200 territoriale tvister over hele verden, som EU-domstolen aldrig har truffet en afgørelse om, skriver Med Israel For Fred.

Afstemningen i Holland blev støttet af kristne grupper i parlamentet og af den regerende koalition. Den tvinger dog ikke regeringen til at handle og er i vid udstrækning symbolsk, men den ventes at ville styre regeringens politik i et eller andet omfang.

Israels ambassadør i Holland, Naor Gilon, takkede lovgiverne for deres støtte og udtrykte håb om, at hvis EU-domstolens afgørelse står ved magt, at de hollandske ledere i givet fald vil “vedtage deres egen henstilling og ikke implementerer den diskriminerende resolution,” skriver MIFF.

For mange venner af Israel vil en mærkning af varer fra ”Vestbredden” dog være en gylden mulighed for at støtte Israel, da oprindelsen af varer fra Israel ofte sløres i butikkerne.