’Tro er ikke had mod anderledestænkende’

Både USAs vicepræsident, Mike Pence, og hustruen Karen Pence bliver beskyldt for had mod forskellige grupper i samfundet, fordi de fastholder kristne værdier. Foto: Christian Headlines

”Hvis nogen følger en bestemt diæt på grund af deres tro, føler jeg ikke, at de dømmer mig, bare fordi jeg spiser det, de ikke spiser.”

Det siger USAs vicepræsidentfrue, Karen Pence i et interview om hendes rolle i præsidentvalgkampen 2020. USA Today spurgte blandt andet Karen Pence, hvorfor hun vil arbejde som lærer på Immanuel Christian School, der afviser homoseksuelle lærere og elever.

Et angreb?

Intervieweren antyder, at homoseksuelle kunne opleve Karen Pences tro som et angreb mod dem, de er. Hertil svarer hun:

”Jeg ser ikke denne forbindelse. Dette land blev grundlagt på trosfrihed. Jeg tror, vi skal være varsomme med at krænke andres tro. Men hvis nogen har en bestemt tro, betyder det ikke, at de nødvendigvis dømmer dig.”

Vicepræsidentfruen brugte eksemplet med en person på diæt.
””Hvis nogen følger en bestemt diæt på grund af deres tro, føler jeg ikke, at de dømmer mig, bare fordi jeg spiser det, de ikke spiser. Det er uheldigt, hvis nogen føler sig dømt.

Det har absolut aldrig nogensinde været min hensigt. Men jeg er bare et menneske, som tror på Bibelen, så det burde ikke kunne betyde, at jeg skal angribes for min tro.”

– Evangelikale kristne bliver ofte beordret til at handle mod vores overbevisning, mener Dr. Jim Denison fra Denison Forum.
Cheeseburger i kosher-restaurant

Jim Denison fra tænketanken Denison Forum siger om Karen Pences analogi:
– Hvis jeg spiser en cheesaburger, mens jeg går forbi en kosher-restaurant, vil jeg overtræde de ortodokse jøders udlægning af 2 Mosebog 23,19 og 5 Mosebog 14,21. Men jeg tror ikke, at jeg vil føle mig dømt af folk inde i restauranten.

Hvis de er troende jøder, vil de følge deres egen lære. Som kristen med hedningebaggrund følger jeg min egen troslære ud fra Ap. G. 15,19-20.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men prøv så at forestille dig, at jeg går ind på en kosher-restaurant og kræver, at de laver en cheeseburger til mig. Så vil jeg bede dem trodse deres religiøse overbevisning ud fra min personlige præference.

Jeg kunne have bestilt en cheeseburger hos McDonalds lidt længere nede ad gaden, men jeg insisterer på, at fordi kosherrestauranten serverer for offentligheden, har den pligt til at servere det, folk ønsker.

Hvis de så nægter, kan jeg tage sagen i retten, og jeg vil få medhold. Resultatet bliver, at en kosher-restaurant bliver tvunget til at servere ikke-kosher mad i strid med ejerens tro og lisvførelse – hvis de da ikke vil dreje nøglen om.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Scenariet virker latterligt – for det er det. Jeg kender ikke til nogen nazi-sympatisører, som gennem retssager har haft held til at tvinge jødiske bagere til at producere kager dekoreret med hagekors. Eller til ikke-muslimer, som har kunnet tvinge muslimske bagere til at lave kager, der håner profeten Muhammed.

Men vi evangelikale kristne bliver ofte beordret til at krænke vores overbevisning af folk, som hævder, at vore rettigheder krænker deres, fastslår Jim Denison.