Fang dog de små rotter

”Romantisk middag for 2”, stod der på gavekortet. Min kone og jeg havde endelig sat tid af til at skulle ud og nyde livet og hinanden. Vi bladrede igennem tilbud om æggekage på en herregårdskro og tapas på den lokale spanske restaurant.

Jeg begyndte at læse højt om en restaurant i nabobyen: ”Mad, der slapper af. Det perfekte sted til afslapning og lækkermad (i ét ord). Her er fokus på god, og mest af alt ærlig madlavning.” Vi var solgt på stedet.

Enten var det virkelig muligt at bringe romantikken til nye højder med afslappet, ærlig mad, eller også var det blot et skalkeskjul for slatne grøntsager og en brun sovs, der havde trukket tykt skind.

Vi kom til en brostensbelagt plads med store torveparasoller og cafeborde. Det tog lidt tid at finde frem til den åbne dør ind til selve restauranten, hvor vi satte os. Maden blev bestilt og en tjener kom med en yndig forret og et glas vin, hvorefter snakken om liv og kærlighed kunne begynde. Egentlig var snakken ikke ny.

Vi snakker i forvejen meget sammen, men det romantiske har jo noget at gøre med tid og god stemning, lys på bordet, øjenkontakt og fuld opmærksomhed…

… på en rotte der kom trissende hen ad brostenene langs muren hen forbi den åbne dør og videre hen foran det store vindue, hvor vi sad 20 cm fra. Vi betragtede rotten, som bevægede sig uforstyrret frem og tilbage for så at forsvinde rundt om hushjørnet. Nu fik vi øjenkontakt.

Udenfor sad de nærmeste cafegæster med samme attitude, nogle med åben mund, andre som mig var stoppet op midt i en tyggebevægelse: – Var det lige en rotte, vi så der?


Artiklen fortsætter efter annoncen:En ung tjener fra cafeområdet kom hen til den åbne dør, og med en afslappet attitude henvendte han sig til os: – Ja, I så nok også rotten. Den bor henne om hjørnet ved kirken. Jeg lukker lige døren, så den ikke løber ind.

Hvad der var tænkt at skulle berolige os, fik bare alarmklokkerne til at ringe endnu højere. Kender I rotten? Er den håndtam? Har den et navn? Plejer den at løbe ind, hvis man ikke lukker døren?

Rotter er skadedyr, som skal bekæmpes. Sådan er der også ting i vores ægteskab, der skal bekæmpes. I en bryllupsprædiken hørte jeg for nylig præsten citere Højsangens ord ”Fang dog rævene, de små ræve! De ødelægger vingårdene, nu vores vingårde står i blomst.”Vi skal værne om vores nære relation og ikke lade noget som helst gnave parforholdet i stykker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi må ikke blive for afslappede i forhold til de små ting, som over tid kan vokse sig store og skille os ad.

Afslappet. Ja, maden var afslappet og OK. Anspændt. Ja, det
bliver man, når tjenerne slapper for meget af i rotters nærvær.

Men hvad, romantik handler jo også om, at have fælles oplevelser, som vi sent vil glemme.