Hverdagstæt Katekismus

Let tilgængelige prædikener for alle med udfordring og kant.

Anmeldt af Kristian Kristiansen.

Til en begyndelse lige lidt om, hvad denne bog ikke er. Det er en prædiken-samling, der for en sjælden gangs skyld lader tekstrække være tekstrække og i stedet tager udgangspunkt i Luthers Lille Katekismus.

Det var Løsning-Korning Kirkers præster, der i 2017 fik den gode idé at prædike ud fra netop disse tekster – og nu er der sket det glædelige, at der også er kommet en bog ud af anstrengelserne.

Det er en bog for alle. For det første er den let tilgængelig; den mundrette, men ikke derfor overfladiske stil gør sig godt. Sune Skarsholm beskriver Luthers forhold til katekismen som ”et livsrum for troen”; det er nok fundamental børnelærdom, men det er også indsigtsfuldhed og uddybning for erfarne kristne.

En bog for alle
I bogens indledning citerer forfatterne Luther for et godt råd, han engang gav en god ven:
”Lad alle dine prædikener være så enfoldige som muligt, se ikke på fyrsterne, men på de enfoldige, uvise, grove og uvidende mennesker, for fyrsterne er lavet af samme stof. Dersom jeg i mine prædikener skulle tænke på Philip Melanchton og andre doktorer, så udrettede jeg ikke noget godt; men jeg prædiker på den allerenfoldigste måde for ulærde, og det behager alle.”
Det er også en bog for alle, fordi den på helt eminent vis udfordrer for vores allesammens hverdag her og lige nu. Forfatterne har kant, og de leverer den. Så kan man bagefter finde sin egen stilling i spørgsmålet.

Der er således knivskarpe analyser af faren for afguderi; om ordene, der skaber, hvad de nævner; om den gode såvel som den dårlige vane; om at ære og agte (forældre såvel som foresatte); om at vogte sit hjerte; om budenes tidløshed og almengyldighed; om skriftemål og om nåde; om Fadervor og om at inhalere troen (et fremragende billede!).
Smukt illustreret med fotografier af Lars Grønnevang Stilling. Tak for bogen. Den kan kun behage mange.

Sune Skarsholm og Henrik Højlund: ”Som et lille barn. Prædikener over Luthers Lille Katekismus.” Lohse, 2019. 141 sider. Indb. illustreret. 200 kr.