Israel: Har arkæologer fundet klippen, hvor Pagtens Ark stod?

Shlomo Bunimovitz

Arkæologer har afdækket en tempel-lignende struktur og en stor klippe, der svarer til beskrivelsen i Første Samuelsbog. De mener, at dette er stedet, hvor Pagtens Ark med De Ti Bud stod.

Et team fra Tel Aviv University, som har gravet nær Beth Shemesh ved Jerusalem, opdagede en struktur med kraftige mure, der lå adskilt fra en boplads. Arkæologerne, som også har fundet dynger af dyreknogler, daterer fundet til de bibelske israelitters tid, skriver Christian Headlines.

“Der er masser af beviser for, at dette virkelig var et tempel,” siger arkæolog Shlomo Bunimovitz til avisen Haaretz. “Når man ser på strukturen og dens indhold, er det meget tydeligt, at dette ikke er et standard beboelsesområde, men noget helt særligt.”

Den store, usædvanlige klippeblok, der hviler på to andre, forbløffede arkæologerne. Først mente de, at de havde fundet en søjle, men de kom hurtigt på andre tanker.

”Vi blev snart klar over, at dette skulle tjene som et bord,” sagde arkæologen Zvi Lederman til avisen.

Stenbordet er placeret inde i templet.

Både Bunimovitz og Lederman tror, at bordet kan have båret Pagtens Ark. 1 Samuel 4-5 fortæller, at filistrene erobrede Pagtens Ark, men at Gud efterfølgende straffede dem for det med en byldeplage og en invasion af mus.

I 1 Sam. 6,13-15 fortælles den spændende beretning om, hvordan filistrene leverede Pagtens Ark tilbage til israelitterne i Beth Shemesh på en vogn forspændt med to køer, som lige havde kælvet. Filistrene sendte også et skrin med guldmus og bylder af guld som et forsoningsoffer. ”… vognen standsede ved siden af en stor sten ved kanten af en mark, der tilhørte en mand ved navn Jehoshua. En gruppe mænd af Levis stamme løftede arken og skrinet med guldmusene og guldbylderne ned fra vognen og satte dem på stenen…”

Denne beskrivelse passer med det nye fund ved Beth Shemesh, mener arkæologerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: