J.R.R. Tolkiens liv som film

J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis var nære venner og anses som grundlæggere af genren fantasy. Ny film ser på, hvad der formede forfatteren til bl.a. Ringenes Herre.

Filmen om Tolkien blev ikke vist i danske biografer, men udkom på DVD i november 2019.

Der er i sagens natur kun ganske få forfattere, som har grundlagt en litterær genre. Forfatteren John Ronald Reuel Tolkien er mest kendt for at have skrevet bøgerne i Ringenes Herre-triologien. Derfor er J. R. R. Tolkien og C. S. Lewis, som i øvrigt var venner, regnet som grundlæggere af genren fantasy, en genre som mange holder af, inklusiv undertegnede.

Filmen ”Tolkien” fortæller historien om den unge Tolkien. Den kredser om velkendte tematikker: venskab, kærlighed, kamp og identitet. Instruktøren, Dome Karukoski, bygger således fortællingen op omkring Tolkiens deltagelse i første verdenskrig som det dramatiske højdepunkt. Herfra er der en række flashbacks til barndommen og især ungdomsårene, samt nogle specialeffekts, som rækker frem i tiden, hvor drager, riddere, skygger og trolddom optræder i krudtslammet fra skyttegravskrigen.

Begge Tolkiens forældre dør, mens han og broderen endnu kun er børn, men til deres held er der en katolsk præst, som tager sig af dem og hjælper dem ind på en prestigefyldt skole i Birmingham og sidenhen Oxford Universitet. I Birmingham finder Tolkien både venskab, som kommer til at præge ham for livet, samt den store kærlighed.

Tolkien spilles af af Nicholas Hoult, der er kendt fra bl.a. X-Men-filmene.

J. J. R. Tolkien spilles af Nicholas Hoult, der er kendt fra bl.a. X-Men-filmene. Overfor ham spiller den britisk-amerikanske skuespiller Lily Collins, Edith, Tolkiens store kærlighed. Hoult spiller rollen troværdigt, mens Collins spiller overbevisende, selv om hun altså ikke har hovedrollen.

I genren biografisk drama er filmen ‘Tolkien’ en meget fri fortolkning af, hvad er har præget den store forfatters tanker. Desværre kommer vi aldrig for alvor ind på, hvordan Tolkien var præget af sin kristne tro i hele skildringen af kampen mod ondskaben.

Fans af Tolkien er naturligvis nødt til at se filmen, men jeg må nok erkende, at jeg savner at se nye sider af historien bag den store fortæller. Filmen skuffer altså i sit overfladiske portræt.

Titel: Tolkien
Spilletid: 112 minutter
Udkommet på DVD 21.11.19