København Vineyard vil inspirere og involvere

Tina Varde har besøgt menigheden.

Pastor Hasse Falk Jakobsen har været med til at stifte Københavns Vineyard.

Frikirken København Vineyard på Frederiksberg er både generøs og aktiv.

For ottende år i træk samlede kirken i november ind for at hjælpe økonomisk pressede børnefamilier med julegaver til børnene, som omtalt i julenummeret, uge 52.

I løbet af en uge har 250 hjælpere fra frikirken sørget for, at man kunne komme og vælge nogle gratis julegaver, hvis man ikke selv havde råd til at købe. Det benyttede 234 familier sig af, og 785 børn fik gaver udleveret og pakket ind, hvis man ønskede det.

Mættende gudstjeneste

I København Vineyard er der en munter stemning allerede fra morgenstunden. Mange har let til smil, mens de siger goddag og velkommen til nye besøgende og til hinanden. De morgenfriske kan inden gudstjenesten drikke kaffe fra klokken ti – og få virkelig gode croissanter til en femmer. Dem med chokolade er vist stærkt vanedannende. Der er også tænkt på frokost til de fremmødte. Efter gudstjenesten tilbydes fællesskab og lækker varm mad til fyrre kroner pr. voksen, gratis for børn.

Børnekirke

Christian Mercier er begejstret for at være børnekirkemedarbejder i frikirken på Nyvej på Frederiksberg.

Christian Mercier er tydeligt glad for at være en af dem med ansvar for børnekirken. Han lyser op, da han får øje på en nyankommen dreng:

– Heej … hvor hyggeligt, du kommer Tobias, siger han muntert til drengen.

– Jeg har været i biografen, fortæller Tobias.

Der er også film på programmet for de yngste kirkegængere denne dag – i stedet for den vanlige børnekirke. Løvernes Konge og popcorn ”praler” Christian Mercier med et glimt i øjet til drengen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netværksgrupper

Lise Theisen er gruppeleder for en mindre flok fra kirken, som mødes i Hillerød hver mandag kl. 19. Hun er meget begejstret for, at Vineyard gør meget ud af netværksgrupper, fordi det er værdifuldt at have nogen at følges med – medvandrere. I kirkesalen er der et board med en oversigt over de forskellige grupper, som mødes privat. Alle er velkomne til at slutte sig til en af dem. De medvirkende har mulighed for at hjælpe, støtte og følge hinanden på et lidt dybere niveau, hvis de vil.

– Jeg synes, Vineyard er en god familiekirke, og det er min kirkefamilie! Biblen, lovsangen og talerne er vigtige, men det er især fællesskabet, der trækker, fortæller Lise Theisen fra Hillerød.

Hun kommer i kirken sammen med sin mand og deres 17-årige søn, der mest deltager i aftengudstjenesten, som starter kl. 19 og bl.a. tiltrækker mange unge. En del bliver hængende til omkring kl. 22.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er nadver hver søndag aften og hveranden søndag i dagsgudstjenesten.

Lise Theisen fra Hillerød trives i København Vineyard. Hun leder en af kirkens mange netværksgrupper, som tilbyder et udvidet fællesskab.

Giv, giv, giv

Gudstjenesten starter kl. 10.30.
Deltagerne opfordres i en optakt til dagens prædiken til at købe lidt ekstra mad, når de handler ind næste gang, og medbringe det til kirken, så det kan gives til nogle af dem, der ikke har så meget. Kirken støtter nemlig mange udsatte familier. For “Det er en fin måde at vise Guds kærlighed og generøsitet…” Og som det også forklares: ”Generøsitet leder altid efter en mulighed for at give.”Et stort lovsangsband folder sig ud. Dygtige musikere leder lovsangen, der en stor del af tiden er en smule uptempo. Børn og voksne i alle aldre kan næsten ikke lade være med at bevæge sig lidt hertil, mens de synger med.

Dyb prædiken

En af præsterne, Hasse Falk Jakobsen, står for dagens inspirationstale. Han var sammen med hustruen Gitte, og kirkens ledende præst, Flemming Mølhede, med til at starte Vineyard i 1997. Efter ti år i andre embeder er han for nylig vendt tilbage hertil. Efter lovsangen – lige inden han prædiker –  drikker deltagerne en hurtig kop kaffe og taler sammen, og det lyder nærmest som om, de er til familiefest. Men roen samler sig hurtigt over forsamlingen, da et ”nedtællingsur markerer”, at nu er det tid til at lytte:

– Vi fortjener ikke letkøbte svar, når vi oplever kampe, indleder præsten – og tager menigheden med på en rundtur i, hvad det også vil sige at leve et velsignet liv: Han taler om kampene – især dem i bibelen, der viser, at det ikke altid er let at følge Jesus. Det var det jo bestemt heller ikke for hverken disciplene eller Maria, relaterer han bl.a.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vores egen velsignelse kan aldrig blive det primære mål, men det overordnede gode – projektionen af noget godt ind i et andet menneskes liv, understreger Hasse Falk Jakobsen.

– Vi ser, at velsignelse er noget, der mere sker gennem mennesker, igennem deres liv, end noget, de selv får lov til at opleve. Velsignelse betyder ikke fravær af kampe. Måske er der endda en sammenhæng.

– ”Min” velsignelse er måske et resultat af ”min” velsignelse af andre, siger præsten.
Efter den, er der igen lovsang – og også forbøn.

Yngste deltager

Hannah Bønsøe med ægtefællen Allan og sønnerne Elias på syv uger og Emil på fire år.

Hannah Bønsøe er i kirke med sin ægtefælle Allan, som har dagens yngste deltager – deres søn Elias på syv uger, placeret trygt og godt i en bæresele på maven, mens Emil på fire år tuller rundt.

– Vi blev gift i 2014. I en folkekirke, for det har jeg altid ønsket, men vi holdt receptionen her i Vineyard bagefter, fortæller Hannah Bønsøe.

Hun mødte Allan på en Oaselejr på et tidspunkt, hvor hun var med i Byens Valgmenighed, som hun var glad for. Alligevel lod hun sig overtale til at skifte til gemalens kirke.

– Det er en fantastisk kirke, og jeg synes, det er dejligt at komme her. Man kan også komme med svære ting, understreger hun, inden parret cykler hjem med drengene.

Inkludere, Inspirere og Involvere

Det glæder præst Hasse Falk Jakobsen at høre:
– Vi har som kirke et motto, som sætter ord på, hvad vi gerne vil: Inkludere, Inspirere, Involvere. Det opsummerer, hvad vi vil. Vi vil gerne være inkluderende – gøre det nemt for nye mennesker med et lavt dørtrin ind til kirken … også for dem, der ikke er troende.- Og her bliver vi inspirerede til, hvordan vi kan leve vores liv – hjælpe andre og hinanden til åndelig modenhed og dannelse … til at udvikle os, som Gud vil. Kirken tilbyder inspiration til at komme tættere på Jesus. I mødet med Ham får vi inspiration til at lave om på det destruktive i vores liv.

– Vi er også involverede, for vi tror på, at vi kan være med til at gøre en forskel i samfundet. Fx med ”Mission Julegave,” forklarer han. Folk i store byer er vant til, at der sker noget, og det gør der i Vineyard.

– Storbyens pulserende liv påvirker selvfølgelig kirken. I København kan ensomheden være meget højtråbende. I nogle kirker foretrækker man en højere grad af anonymitet. Hos os bliver man mødt, set, genkendt, tilføjer Hasse Falk Jakobsen.

At være til søndagsgudstjeneste i Vineyard kan føles lidt hen i retning af at være til en større familiefest – med mange gode viljer, flittige tjenersind og høj energi.

Vineyard kirkerne herhjemme har i årenes løb spredt sig til syv danske byer, fra Aalborg til Rønne. Der er kirker i København, Helsingør, Roskilde, Rønne, Odense, Århus og Aalborg.