Præst får 9 års fængsel for ’skadelig virksomhed’

Pastor Wang Yi har fået en 9 års fængselsdom. Hustruen, Jiang Rong, og parrets barn lever i husarrest. Foto: China Aid

Pastor Wang Yi er idømt ni års fængsel. Det er endnu et eksempel på Kinas hårde forfølgelse af især uregistrerede kirker.

Det siger kilder til Morning Star News.

Pastor Wang fra Early Rain Covenant Church i Chengdu, i Sichuan Provincen, blev den 30. december bag lukkede døre dømt for at have ”opfordret til undergravelse af statsmagten”.

Ud over fængselsdommen vil myndighederne beslaglægge ejendele til en værdi af 7.200 dollar og fratage ham ”politiske rettigheder” i tre år.

“Dette er et klart eksempel på uretfærdig religiøs forfølgelse mod en fredelig prædikant i en kinesisk reformert kirke,” udtalte advokat Bob Fu, der er leder af China Aid Association (CAA) i en pressemeddelelse. “Denne strenge dom viser, at [præsident] Xi’s regime er fast besluttet på at være fjende af universelle værdier og trosfrihed. Vi opfordrer det internationale samfund til at gå imod det kinesiske kommunistparti og holde dette onde regime ansvarligt”.

Bob Fu tilføjer, at lokale embedsmænd kræver, at mange af kirkens medlemmer mødes med dem fem gange om dagen.

Myndighederne foretog en razzia mod pastor Wangs kirke, Early Rain Covenant Church, og arresterede 100 medlemmer af menigheden i december 2018. En af lederne fik fire års fængsel. Foto: Early Rain Covenant Church

100 kristne arresteret

Sikkerhedsstyrkerne arresterede pastor Wang sammen med over 100 medlemmer af hans kirke under en razzia den 9. december 2018. De fleste af disse er nu løsladt, men Wangs hustru og deres barn må stadig leve under husarrest.

Qin Defu, der var ældste i Early Rain Covenant Church, blev idømt fire års fængsel den 29. november, oplyser China Aid. Qin blev sigtet for illegale forretninger, fordi kirken brugte 20.000 kristne bøger, oplyser CAA. Sigtelserne mod både Qin og Wang skyldes formentlig kirkens arbejde med udgivelse og distribuering af kristne bøger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Myndighederne torturerede menighedens medlemmer for at få dem til at fremkomme med falske beskyldninger mod pastor Wang, oplyser magasinet Bitter Winter.

Rædselsfuld ondskab

“De fabrikerede beskyldninger er nu blevet anvendt. Retten var omringet af bevæbnet politi, og både slægtninge af præsten og medlemmer af menigheden blev forment adgang til retten,” skrev Bitter Winter den 30. december.

– Tilsyneladende har Wang Yis indflydelse i Kinas undergrundskirker skræmt kommunistpartiet. Han var blandt initiativtagerne til præsternes fælleserklæring, hvor man fordømte forfølgelsen af husmenighederne i Kina, skriver Bitter Winter. Magasainet beskriver samtidig husmenighedernes situation:


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Enten må de tilslutte sig den regeringskontrollerede Tre-Selv-Kirke, eller de bliver undertrykt. Pastor Wang Yi har selv sagt, at forfølgelsen af kristne under Xi Jinping er ‘den mest rædselsfulde ondskab i det kinesiske samfund.’”

Pastor Wang var menneskerettighedsaktivist og ekspert i forfatningsret, før han blev præst.

Kina var nr. 27 på Verdensranglisten 2019 (listen over de lande, hvor kristne forfølges mest). På Verdensranglisten 2020 er Kina nu rykket op på en 23. plads.

5 tendenser i Verdensanglisten 2020


Artiklen fortsætter efter annoncen: