BDM giver jordskælvsofre livet tilbage

Albanien blev i november ramt af et voldsomt jordskælv. Tusinder mistede deres hjem, mere end 50 er døde, og 900 blev kvæstede.

BDMs formand Jørgen Bøytler besøgte Albanien efter jordskælvet.

– På få minutter oplevede tusindvis, at deres liv bogstaveligt talt styrtede i grus eller blev begravet i ruinerne af murbrokker.

Det fortæller generalsekretær Jens Peter Rejkjær fra Brødremenighedens Danske Mission (BDM) om jordskælvet, der ramte Albanien i november 2019.

– BDM har i en årrække støttet Brødrekirken i Albanien, som deltager i hjælpeindsatsen efter jordskælvet. Derfor var det naturligt for os, at vi umiddelbart efter jordskælvet besluttede at støtte dem med en indsamling i Danmark, fortæller generalsekretæren.

En leder fra den albanske Brødrekirke i Lezha uddeler fødevarer til børn.

Kirken går forrest

– Vores albanske partnerkirke kom med et nødråb til os, da de fra dag ét har været involveret i at hjælpe de mange berørte. På få minutter oplevede tusindvis, at deres liv bogstaveligt talt styrtede i grus eller blev begravet i ruinerne af murbrokker, siger Jens Peter Rejkjær og tilføjer:

”Men efter et par ugers opmærksomhed bliver et land som Albanien hurtigt glemt igen.”

Mange er uden hjælp

Her to måneder efter skælvet er myndighedernes hjælpeindsats fortsat i gang.
– Mange er stadig følelsesmæssigt påvirkede, fortæller Dena Fortuzi fra Brødrekirkens albanske ledelse:

– Vi er derfor i gang med at besøge områder, hvor myndighederne ikke har været forbi og heller ingen planer har om det. Vi mødes flere steder af ødelagte huse og mennesker, som bor i telte eller på midlertidige herberger uden udsigt til at få langsigtet hjælp.

Hjælpen til jordskælvets ofre er typisk vintertøj og fødevarer.

Uddeling af mad og tøj

De sidste to måneder har kirken distribueret hjælp for blandt andet de danske støttekroner. – 500 kilo vintertøj og tæpper er uddelt i byen Durres. 150 kg tøj og fødevarer er fordelt blandt 45 hårdt ramte sigøjnerfamilier i Lezha. Og flere steder har det været nødvendigt at uddele hundredvis af månedlige ’madpakker’ til de berørte familier, fortæller Dena Fortuzi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Næste uddeling sker her i begyndelsen af februar. Udover mad og tøj har mange også brug for telte, tæpper, varmeovne eller medicin.

Giver livet tilbage

De kommende måneder er vigtige i indsatsen for at bringe håbet og troen på fremtiden tilbage, siger Jens Peter Rejkjær og oplyser, at BDM laver en slutspurt på hjælpeindsamlingen i februar måned.

Man kan læse mere på www.bdm-dk.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: