Bibelselskabet udgiver bog om kærlighed op til Valentinsdag

Bibelen indeholder mange beretninger om mange slags kærlighed.

Fredag den 14. februar er det Valentinsdag til minde om en kristen martyr, der gav sit liv for kærligheden.

Dagen er i dag kommercialiseret med masser af Valentins-tilbud, ligesom julen og påsken.
Men Bibelselskabet har benyttet anledningen til at udsende en lille bog om kærlighed i Bibelen.

Bibelen har det hele

– Bibelen en en bog om det hele. Den sætter ord på det svære – på had, song, fortvivlelse og på Guds vrede og hans strenge krav til os mennesker. Men Bibelen rummer endnu flere ord, der fortæller om tro, håb og ikke mindst om Guds kærlighed og trofasthed, hedder der i foromtalen af bogen.

”Kærligheden holder aldrig op” tager udgangspunkt i bibelske fontællinger, der viser kærligheden i alle dens former: Forældrekærlighed i fortællingen om Abraham og lsak, forlovelsen af Rebekka og Isak, det fortrolige venskab mellem Ruth og hendes svigerdatter Noomi, erotisk kærlighed mellem Sulamit og Salomon i Højsangen, Davids stærke venskab med Jonatan, Davids kærlighed til Batseba, Jesus’ radikale bud om næstekærlighed og om at elske sine fjender, og Paulus’ord om at ”kærligheden er det største”.

Det en en bog om kærlighed i Bibelen – men forfatteren kommer også ind på, at Gud også beskrives som ægtemanden og menigheden som en brud, og at Gud selv er kærlighed.

Alligevel kunne der naturligvis skrives meget mere om kærlighed i Bibelen. Dette er kun et lille overblik.

Forfatteren Else Kragelund Holt er tidligere lektor i Gammel Testamente på Aarhus universitet ”med særlig interessere for profetisme og poesi”. Hun har også været med til nyoversættelsen af Gamle Testamente i Bibelen 2020. Hendes tilgang kan godt virke lidt akademisk, ligesom ord og formuleringer afslører den bibekritiske tilgang. Fx kaldes beretningen om de historiske personer Ruth og Noomi for en ”novelle”. Det er ikke en ”passioneret” bog om kærlighed.

Den største kærlighed af alle, at give sit liv for sine venner, som Jesus gjorde, er kun alt for lidt omtalt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men forhåbentlig kan bogen også minde nogle læsere om, hvilken vidunderlig bog Bibelen i virkeligheden er, hvor rig på indhold og skønne beretninger, den er – ikke mindst om kærlighed.

Kærligheden holder aldrig op.
Af Else Kragelund Holt
Bibelselskabet. Udk. 6. febr.
136 sider, 119,95 kr.