Berømt lægemissionær er død

Lægemissionær Catherine Hamlin bliver kaldt en helgen for sit store arbejde blandt fattige kvinder med svære fødselsskader.

Avisen The Sydney Morning Herald skrev den 19. marts, at den 96-årige Catherine Hamlin, ’Addis Abebas helgen’, er død.

Den australskfødte kirurg døde forrige onsdag i sit hjem i Addis Abeba. Sammen med sin mand, Dr Reg Hamlin, og efter hans død alene, etablerede Catherine en række behandlingscentre, de såkaldte fistula-hospitaler for kvinder med svære fødselsskader.

Da lægeparret i 1959 kom til Etiopien for at starte en skole for jordemødre, besluttede de at hjælpe disse kvinder, som der ikke var lægelig prestige ved at hjælpe.

Hvert år får tusinder af kvinder svære fødselskader, og babyen dør. Da Catherine Hamlin i 2017 blev hædret af FN for sit arbejde, fortalte hun: ”Mange piger bliver gift for tidligt. I vestlige lande vil unge teenage-piger være normalt udviklede, men i Etiopien har de ofte ikke fået tilstrækkelig ernæring.

Når de så skal føde langt ude på landet, kan de have veer i flere dage, før de kommer til klinikken. På det tidspunkt er barnet dødt, og pigerne har fået fødselsskader, så de ikke kan holde på urin og måske også afføring.”

For en ung kvinde fører denne lidelse ofte til både skam, hån, skilsmisse, social isolation, fattigdom og total håbløshed.

I løbet af de sidste 61 år har Dr. Catherine Hamlin og hendes klinikker hjulpet 60.000 fattige etiopiske kvinder til at få et nyt liv gennem en fistula-operation. Hun har modtaget en række priser og andre typer af anerkendelse for sit arbejde. Hjemlandet Australien inkluderede hende således i 2001 på sin liste over ”levende legender”.