’Lad os slippe Bibelen løs’

Vicegeneralsekretær i Indre Mission Peter Nord Hansen ser et stort potentiale i Bibelen 2020.

Det er vigtigt, at teksten er nem at forstå, når nye læsere skal inviteres indenfor, mener Peter Nord Hansen. Foto: Carsten Lundager/ Bibelselskabet

”Jeg drømmer om, at flere møder evangeliet og får smagt på kristendom og alt det, Bibelen er.”

Sådan formulerer vicegeneralsekretær Peter Nord Hansen sit håb for Bibelen 2020. Han har været med til at udvikle online-materialet ’Bibelen for begyndere’, som henvender sig til alle, som gerne vil udforske Bibelen, men ikke rigtig ved, hvordan man får hul på bogen.

Smagsprøver fra Bibelen

Peter Nord Hansen er en garvet bibellæser, men hvordan vælger man tekster ud til den, der ikke kender Bibelen endnu?

”I gruppen sagde vi til hinanden: ’Lad os slippe Bibelen løs og se, hvad der sker.’ Vi læste forskellige tekster fra Bibelen 2020 og blev enige om en række uddrag, der sammen kommer godt omkring, hvad kristendom. Vi ville give ’smagsprøver’, også på Bibelens mange genrer.”

Gruppen landede på seks overskrifter for ’Bibelen for begyndere’: Den kulturelle, Bibelens skønneste, De bedste historier, De store spørgsmål, Kom hele vejen rundt og Litteraturkredsen.

”Den er f…. interessant!”

Under hvert tema kan man downloade bibeltekster fra Bibelen 2020, og materialet hjælper godt i gang med at læse teksterne, gerne i fællesskab med andre:

”Materialet er lagt an på, at man læser med andre, for det kan noget. Jeg har selv prøvet metoderne af, både det, vi kalder guidet fælleslæsning og åben fælleslæsning. Når vi læser sammen, reflekterer sammen og diskuterer teksterne i fællesskab, får vi åbnet dem op på en anden måde.

Sådan fik ‘Bibelen 2020’ sin form


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg har prøvet metoden af i forskellige sammenhænge. I en religionstime på et gymnasium, hvor vi læste fra Prædikerens Bog og Salmernes Bog, var der en, der ikke kendte Bibelen på forhånd, der udbrød: ’Den er f…. interessant!’

– Det vigtigste er, at flere får lyst til at læse Bibelen og oplever, at den taler ind i deres liv, siger Peter Nord Hansen om Bibelen 2020.

Sproget glider ubesværet

For Peter Nord Hansen er det vigtigste, at flere får lyst til at åbne Bibelen og måske endda oplever, at den taler ind i deres liv. Men er en ny nudansk bibeloversættelse bedre til at åbne Bibelen for nye?

”Det tror jeg. De tekster, jeg hidtil har læst fra Bibelen 2020, fungerer utrolig godt. Sproget glider ubesværet, det er en tekst, der er nem at forstå. Det er bestemt ikke uvæsentligt, når nye læsere skal inviteres indenfor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hér slår man sig ikke på sproget, men kan nyde de store fortællinger uden stop og hak. Jeg tror, flere kan få hul på Bibelen.”

Bibelen for begyndere

’Bibelen er begyndere’ er udviklet af sognepræst Camilla Maya Saaskin Diderichsen, sognepræst Henrik Winther Nielsen, sognepræst Andreas Sylvest Wille og vicegeneralsekretær Peter Nord Hansen. Sammen har de udvalgt tekster, som præsenterer læserne for de bedste fortællinger, den smukkeste poesi og de mest tankevækkende beretninger i Bibelen.

Materialet ledsages af bibeltekster fra Bibelen 2020, der kan downloades gratis året ud fra: https://www.bibelselskabet.dk/bibelen-begyndere

Peter Nord Hansen er vicegeneralsekretær i Indre Mission. Han har tidligere været landsungdomssekretær, rejsepræst og landssekretær. Han er uddannet teolog, ordineret som præst i folkekirken i 1992, bosat i Fredericia og gift med Cecilie, som han har fem børn med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Peter Nord Hansen har været med til at udvikle materialet ”Bibelen for begyndere” på www.bibelen2020.dk. og er foredragsholder, bl.a. for Bibelselskabet med foredraget ”At læse Bibelen med andre”.

Læs også:
Hele Danmark får en ny bibel
En Oversættelse der er let at forstå