Virus-frygt lukker Oberammergau

Byen har siden 1634 vist sin taknemlighed for, at Gud efter bøn skånede byen for virussen ”Den Sorte Død”. Men nu har de skrappe tyske regler i forbindelse med Coronaen lukket passionsspillene. Dog kun midlertidigt.

Foto: Passion Play

Byen Oberammergau er kendt verden over for det passionsspil, man hvert 10. år opfører med byens egne indbyggere som aktører. Men passionsspillene i denne sommer bliver ikke til noget – og det er paradoksalt nok på grund af virus-pesten. Det var netop i taknemlighed over, at Gud havde hørt byens lederes bøn, og at man havde overlevet pesten »den sorte død«, at man i 1634 begyndte at opføre passionsspillet.

Men nu har de skrappe tyske regler imod Corona-virussen gjort det umuligt at gennemføre spillene.

Udfordringens læserrejse til Oberammergau i juni med Rhoda og Stig Christensen som rejseledere var kun én af de 30 rejser, som Felix Rejser havde arrangeret. Nu må de alle aflyses og pengene tilbagebetales.

I forvejen er rejsebranchen som bekendt meget hårdt ramt. Det gælder også Felix Rejser, som har specialiseret sig i at arrangere rejser med kristent indhold.

– Vi har aflyst vores Rom-rejse, som vi havde lavet i samarbejde med Børkop Højskole, hvor der først var 5 dages kursus og så 8 dage i Rom.

Derudover har vi også måttet aflyse vores bibel-badeferie til Hurghada, ligesom vi har aflyst næsten alle vores Israels-rejser i marts og april, fortæller Henrik Nielsen.

Men Felix Rejser opgiver ikke at arrangere rejser med kristent indhold. Tværtimod kommer det nye katalog midt i april i Udfordringen som indstik, så læserne kan planlægge deres rejser, når verden er kommet over Coronaen.

Byens ledere gik i forbøn for Oberammergau

Passionspillet i Oberammergau blev opført første gang i år 1634. Forud var en femtedel af byens befolkning døde af pest fra 1632-33.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men efter at byens ledere havde samlet sig i kirken og havde bedt Gud om at skåne byen, kom der ikke flere dødsfald i byen…!

Byens ledere havde aflagt et løfte i kirken, at hvis Gud skånede byen for pesten, så ville de som tak opføre et spil om Jesu lidelse, død og opstandelse hvert 10. år – indtil dommedag. Det løfte har de hidtil kunnet holde.

Pesten »den sorte død« var langt mere alvorlig end den nuværende virus. Pesten hærgede i forskellige områder af Europa i 300 år. Det anslås, at befolkningen i Europa blev reduceret til 1/3 på grund af pesten, men kilder er få. I København døde alene 23.000, hvilket dengang var 1/3 af befolkningen. I mange sogne uddøde hele befolkningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Oberammergau har i dag knapt 5.300 indbyggere, hvoraf de fleste er troende kristne (katolikker).

Omkring 2.300 af dem – børn og voksne – skulle medvirke i spillet på eller bag scenen eller som musikere. Et stort kor og orkester medvirker også.

Godt 4.700 tilskuere kan overvære hver opførelse, der varer i ca. 2 x 2 1/2 time afbrudt af en middagspause.

I alt var der forventet knapt ½ million mennesker til spillet i 2020, som nu er aflyst.
Planen er nu i stedet at gennemføre passionsspillene i 2022, og Felix Rejser håber naturligvis, at de skuffede rejsedeltagere i stedet vil tilmelde sig de kommende rejser.


Artiklen fortsætter efter annoncen: