Genbrugsbutikker åbner igen

Efter seks ugers nedlukning åbner Blå Kors Genbrug og Mission Afrika Genbrug gradvist op igen. De 4.000 frivillige må selv afgøre, om de tør vende tilbage.

Handlen i flere af landets genbrugsbutikker er i gang igen.

I denne uge genåbnede Mission Afrikas genbrugstikker i Nyborg, Aalborg og Sorø, og fra i morgen åbner Blå Kors’ genbrugsbutikker i bl.a. Aabenraa, Viborg og Aarhus. Så nu er det igen muligt at købe tøj og møbler i genbrug.

– Vi vil ikke løbe nogen risiko i forhold til at øge smittespredningen i vores butikker, men omvendt mener vi også, at vi nu kan åbne på en tryg, sikker og kontrolleret måde, siger Thomas Røddik Korneliussen, som er kommunikationschef i Blå Kors Danmark.

Blå Kors Genbrug måtte midlertidigt lukke sine 53 butikker, da ”Danmark lukkede ned” i midten af marts. En lukning, der har kostet dyrt.

– Vi glæder os til at åbne vores butikker, efter vi har haft et voldsomt økonomisk tab, fortsætter Thomas Røddik Korneliussen.

Anders Christensen, chef i Blå Kors Genbrug.

Øje for de frivillige

Fra i morgen åbner seks-otte af Blå Kors’ genbrugsbutikker. Alle butikkerne drives selvstændigt og åbner løbende i takt med, at sikkerheden og bemandingen i de enkelte butikker falder på plads.

Butikkernes i alt 2.300 frivillige medarbejdere skal selv afgøre, hvornår de har lyst til at arbejde i genbrugsbutikken igen.

– Det er vigtigt for mig, at de frivillige føler sig trygge og ikke føler et pres til at åbne. De frivillige skal mærke efter og helt personligt vurdere, om de føler sig klar til at være i butikken, siger Anders Christensen, der er chef for Blå Kors Genbrug.

– Derfor vil det være forskelligt fra butik til butik, hvornår der er personale nok til at genåbne, fortsætter han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Henrik Engelbrekt, generalsekretær i Mission Afrika.

Det gælder også i Mission Afrikas 65 genbrugsbutikker med i alt 1.700 frivillige medarbejdere.
– Hver butik bestemmer selv, hvornår de er klar til at åbne igen, siger Henrik Engelbrekt, der er Generalsekretær i Mission Afrika.

– Officielt sigter vi efter at åbne den 1. maj, men nogle butikker åbnede i denne uge, nogle i morgen og nogle åbner nok først den 11. maj, fortsætter han.

Butikkernes frivillige medarbejdere forholder sig meget forskelligt til genåbningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Nogle af de frivillige har behov for at mødes igen for at undgå nedsat livskvalitet. Andre tør endnu ikke vove sig ud, siger Henrik Engelbrekt.

Han vurderer, at cirka en tredjedel af Mission Afrikas frivillige er klar til at stå i butik igen.

Dobbelt op på sikkerhed

Blå Kors Genbrug har valgt at fordoble Sundhedsmyndighedernes krav om, at der skal være fire kvadratmeter pr. kunde i butikken. I stedet regner Blå Kors med otte kvadratmeter pr. kunde i genbrugsbutikkerne.

– Vi er meget bevidst om, at genåbningen skal foregå på en måde, hvor trygheden og sikkerheden for de frivillige og vores kunder er i højsæde, siger Thomas Røddik Korneliussen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Både i Blå Kors Genbrug og Mission Afrika Genbrug kan kunderne forvente at møde en række sikkerhedsforanstaltninger svarende til dem i supermarkederne: Håndsprit ved indgangen, afstandsmarkører på gulvet og et værn af plexiglas ved kasseapparaterne.