Coronahjælp til romabyer

Dansk Balkan Mission har indsamlet 120.000 kr. til romaerne i Rumænien. Pengene bruges nu til mad og basis- fornødenheder for 1400 familier. Fotos: DBM

Dansk Balkan Mission havde som mål at indsamle 40.000 kroner. Men der er nu kommet tre gange så meget ind til romafamilier i Rumænien.

DBM udsendte i begyndelsen af april et nyhedsbrev med omtale af en særlig indsamling til romaer i Rumænien under coronaepidemien. Målet var at kunne samle ca. 40.000 kr. ind til at hjælpe med mad og basisfornødenheder til 1400 familier , som bor i et bjergrigt område centralt i Rumænien mellem storbyerne Brasov og Bucharest.

Men bare en måned efter indsamlingen begyndte, havde DBM allerede fået 120.000 kr. ind. Pengene kommer nu flere romalandsbyer til gode.

Udgangsforbud til 15. maj

Rumæniens regering indførte meget skrappe restriktioner, blandt andet et reelt udgangsforbud, som gjaldt frem til 15. maj. I denne periode måtte ingen færdes uden gyldig dokumentation.

Mange romaer har ikke adgang til at udskrive dokumenter fra internettet, så de må ikke færdes. Deres økonomi er baseret på daglejerarbejde og gadehandel, som er helt forsvundet under udgangsforbuddet. De har ikke mulighed for at foretage indkøb af helt basale ting uden at komme i problemer.

Det rammer byernes hjemløse og gadebørn og især romabefolkningen meget hårdt. Desværre har nogle yngre romaer også mistro til virusvarslingerne, så de provokerer myndighederne ved fx. at spytte på håndtag eller hoste i det offentlige rum.

Disse romaer holder Føtex-poser med fødevarer.

Tilladelse til maduddeling

Med de indsamlede midler fra Danmark kontaktede Nicu Vulpe, lederen af DBMs samarbejdskirke i Pucioasa nord for Bucharest, politiet for at få hjælp til at uddele pakker med mad. Uden politiets tilladelse og hjælp ville det kunne medføre bøder og arrestation at levere disse varer.

Samtidig tog de kontakt til borgmesteren i de byer, som roma-landsbyerne er knyttet til. En af dem, borgmesteren fra Gamacesti, blev meget glad – og stillede straks sine kommunale medarbejdere og en bil til rådighed for madleverancerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I første ongang blev der delt poser med daglige madvarer ud til 1400 familier. Romaerne fik et brev med, hvor der både var en besked fra myndighederne – og den oplysning, at man ville forsøge at købe mere mad. I ugen efter gik Nicu Vulpe straks i gang med at købe ind.

Via en partnerkirke nær Bucharest har Dansk Balkan Mission blandt andet uddelt 14 tons kartofler.

Kartofler og ilt-apparater

I første omgang blev der uddelt dagligvarepakker samt 14.000 kg gode kartofler. Da der stadig kom penge ind i indsamlingen, vil DBM nu efter præstens indtrængende ønske give støtte til formentlig 3 iltapparater til sygehuset i Pucioasa. Det er et lille provinshospital, der skal modtage de coronapatienter, som endnu ikke behøver respiratorbehandling.

Men da hospitalet stort set ikke har noget udstyr ud over EKG-apparater, kan de ikke give den meget nødvendige iltbehandling. Det vil denne indsamling også være med til at afhjælpe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Desuden er der fra Danmark sendt en lastbil med bl.a. 6 paller med konserves fra Tulip, der skal indgå i den fortsatte hjælp.

Hårdt ramt sundhedsvæsen

Rumænien som land er ramt hårdt. Landet har et skrøbeligt sundhedsvæsen. DBMs hjælpeindsats har gang på gang kunnet hæve standarden med enkle midler som fx. hospitalssenge fra Danmark, nye EKG-apparater, kirurgisk udstyr m.m.

Sygehusene har nemlig ikke råd til at dække den uhyggeligt store mangel på udstyr, der er.

Mange sygehuse mangler værnemidler, og adskillige læger og sygeplejersker har afleveret opsigelser på selv de allernyeste sygehuse. I forvejen er mange rumænske læger søgt ud af landet pga. lave lønninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sydkorea og NATO er begyndt at levere værnemidler, men skaden kan allerede være sket, så personalet, deres patienter og deres familie er smittet.

Rumæniens Lombardiet

Helt galt er det gået i byen Suceava i det nordlige Rumænien. Her kom en 71-årig mand hjem fra Italien – og kom på sygehuset 3 dage efter. Ingen anede noget om COVID19, så han blev behandlet uden værnemidler, hvorefter personalet blev smittet og spredte smitten rundt på hospitalet.

Det har ført til, at byen på 116.000 indbyggere nu har 25% af Rumæniens COVID19-tilfælde og er blevet isoleret af militæret. Kun godkendte vareleverancer kommer ind i byen.

Status i Rumænien

I begyndelsen af maj var ca. 200.000 personer i Rumænien blevet testede. Heraf er 13.500 testet positive for corona-virus, og 803 er afgået ved døden. Imens er der et enormt mørketal med den store ikke-registrerede romabefolkning, hvis adgang til lægehjælp er stort set lig nul.

Rumænien er et af de lande i Europa, hvor den sanitære udvikling er dårligst. Tal fra EU viser, at 38% af befolkningen ikke har rindende vand i huset – mens dette gælder for knap 80% af den kendte romabefolkning.