En spændende pionér fylder 80 år

Paul Conrad blev født i Kina og har været forstander i flere danske menigheder.

Paul Conrad og hans hustru Ketty.

Paul W. Conrad blev født i Yunnan provinsen i Kina for 80 år siden.

Hans forældre var de danske missionærer Erna og Robert Conrad, udsendt fra den danske Pinsevækkelse. Familien rejste senere til Tanzania i Østafrika, hvor Paul voksede op og gik på engelsk kostskole. Som 17-årig kom han til Danmark og fik en uddannelse som maskinarbejder i København.

Evangelist og forstander

I 1961/1962 gik han på Pinsevækkelsens Højskole i Mariager. Efter højskoleopholdet blev han evangelist i Pinsekirken i Randers, hvor han var i 1½ år. Derefter aftjente han sin værnepligt ved Civilforsvaret i Hillerød.

I 1965 blev han ungdomsleder i Elimforsamlingen i København. Samme år blev han gift med Ketty Gräs, og de nygifte flyttede til Haderslev, hvor de fik ansvaret for Pinsekirken i byen.

Paul prædiker ved Storkespringvandet i 70’erne.

På gågaden i Haderslev

Tiden i Haderslev blev en spændende tid, hvor Paul ofte prøvede nye utraditionelle metoder for at få mennesker i tale.

Han startede en af Danmarks første kristne kaffebarer i kirkens lokaler på gågaden, hvor de inviterede folk fra gaden til at komme ind og få en snak og en kop kaffe.

Deres første barn Robert blev født i Haderslev i 1966. De blev i Haderslev indtil februar 1968, hvorefter de blev præstepar i Pinsekirken Smyrna i Randers.

Jesusfestival i Randers

Det blev til i alt 19 år i Randers, hvor Paul tog mange nye initiativer for at få evangeliet ud af kirken. Under denne periode fik de yderligere tre børn: Helena, David og Diana.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Paul Conrad tolker Derek Prince i Elim, København.

Det har altid kendetegnet Pauls tjeneste, at kirken ikke var til for sig selv, men for at række ud til mennesker, som normalt ikke kom i kirke.

Tiden i Randers bød også på sang- og musikfestivaler og store udendørs Jesus-festivaler, der gjorde kirken kendt.

Under en del år valfartede mange unge kristne til Randers til de berømte Pionér-uger om sommeren for at blive trænet til evangelisation og pionérmission.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netop udfordringen med at nå kirkefremmede og plante nye kirker har altid været Paul Conrads store passion. I denne periode tog Paul initiativ til at starte Pionérmissionen i Danmark.

Paul tolker Lonnie Frisbee i KB Hallen i forbindelse med David Wilkersons besøg i 1972.

Pionérmissionen var et sommer-arrangement, der samlede unge fra hele landet for at plante en ny kirke i en by. Som resultat af Pionérmissionens arbejde er der blevet plantet nye kirker i mange danske byer i årenes løb.

Under de 19 år, Paul og Ketty var præstepar for pinsekirken i Randers, lykkedes det at gøre kirken synlig i byen blandt andet via en bogcafé i byens centrum.

Højskolelærer

Efter årene i Randers flyttede de til Mariager, hvor Paul og Ketty blev præstepar for Pinsekirken i Mariager. Til det første møde samlede man 10 mennesker i højskolens dagligstue. Senere lejede man lokalerne ovenpå Rema1000 midt i byen, hvilket gav kirken nye muligheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Seks år blev det til som præstepar i Pinsekirken i Mariager. Derefter tiltrådte Paul en stilling som lærer på Pinsevækkelsens højskole (i dag Mariager Højskole).

I Afrika samlede Paul ofte folk ved at gå på hænder inden han skulle prædike.

Passion for at nå nye

Under de år som fulgte, prægede han rigtig mange mennesker fra hele Danmark og en del fra udlandet.

Hans store passion har altid været at udfordre til at nå nye mennesker med evangeliet og komme ud til nye byer og lande med evangeliet. Han kunne aldrig blive tilfreds med det terræn, der allerede er indtaget, og har aldrig været bange for at prøve noget nyt.

Han er en sand pionér, der altid har spejdet efter nye områder at indtage og en sand apostel, der ofte tænker forud for sin tid.

Paul har også altid haft et stort hjerte for at hjælpe andre i gang i tjeneste for Gud. Mange vil nok betragte ham som deres åndelige far og mentor.

Team Action

Under tiden på højskolen i Mariager var han også ivrigt engageret i Team Action, der var højskolens missions-team, der rejste på missionsrejser til en del lande.

Især Frankrig blev et land, hvor Paul gennem 20 år har holdt lederkonferencer, ungdomskonferencer, og hvor han har undervist i mere end 30 kirker.

Aktiv pensionist

Da han gik på efterløn, trak han sig ikke tilbage for at nyde sit otium, men blev tværtimod præst for to menigheder: Vesterkirken i Stenum og Frikirken i Aalborg Øst.

For nogle år siden holdt han som præst i den Internationale Frikirke i Aalborg Øst. Men han er stadig aktiv og bruger sin tid på at læse mange bøger, og han er tit ude og prædiker ved gudstjenester og arrangementer, hvor der sendes bud efter ham. Paul har stadig så meget at byde på med al den visdom og erfaring, han besidder.

Paul Conrad med byttet fra en jagttur i Tanzania i 1981.

Elsker dialog med ateister

I forbindelse med Kettys Conrad Design er han altid med ude og elsker at møde mennesker for at tale med dem og dele sin tro. De senere år har han været fast inventar på Folkemødet på Bornholm.

Også der elsker han at deltage i de offentlige diskussioner og holder sig ikke tilbage for at diskutere – selv i ateisternes telt, hvor han udfordrer dem ved at sætte sig langt fremme og ofte med en T-shirt med et provokerende budskab om, at Gud findes.

Han elsker dialogen med ikke-kristne. Det mærkes, at han stadig trives med at prædike og undervise, hvilket han gør med stor entusiasme og visdom.