12 bryllupsgæster dræbt – brudeparret bortført

Kirkeældste og -kasserer i ECWA-kirken, Emmanuel Iliya Agiya, som her ses sammen med sin hustru, blev kidnappet den 22. april i Kaduna State, skriver Morning Star News.

Islamistiske fulanihyrder har dræbt ti kristne og bortført brudeparret under en bryllupsfejring i Nigeria i april, skriver Morning Star News.

Bryllupsangreb d. 12. april

Den 12. april angreb islamister en bryllupsfejring i landsbyen Tegina Kabata i Shiroro County. Her blev brudeparret og flere andre bortført, fortæller en af de lokale borgere, Danjuma Iliya, til Morning Star News.

”Mens præsten foretog den højtidelige handling, stormede hyrderne kirken og bortførte enhver, som ikke kunne flygte fra kirkebygningen, inklusive bruden og brudgommen,” fortalte Iliya. ”I landsbyen dræbte hyrderne fem kristne i en serie af angreb.”

Angreb den 20. april

Yderligere to kristne blev dræbt af ”hyrder” i landsbyen Gidigori i Niger State den 20. april, oplyste en af indbyggerne, James Ayuba.Foruden disse to er endnu fem kristne blevet dræbt under tre ”hyrdeangreb” på fem dage i Rafi County.

Andre kristne er blevet såret under ”hyrdernes” angreb mod landsbyerne Madaka og Sabon Gari den 20.-21. april, oplyste Ayuba.

Missionærer løsladt

I Niger State er fem missionærer, som blev bortført den 2. marts, blevet løsladt den 22. april, oplyser unavngivne kilder. I en kort udtalelse den 22. april udtrykte lederen af Calvary Ministries (CAPRO) sin glæde over frigivelsen uden at oplyse flere detaljer om sagen.

”Glæd jer sammen med os, fordi de sidste fem af vore missionærer, der blev kidnappet i Kamuku Field, Niger State for 52 dage siden, nu er kommet tilbage til friheden i god behold,” hed det i udtalelsen.

Missionærerne blev bortført, da bevæbnede fulanihyrder den 2. marts angreb en af CAPROS skoler i Maruba, Shiroro County.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kirkekasserer bortført

Samme dag, mens man glædede sig over løsladelsen af missionærerne, kom der meldinger om bortførslen af en kirkeældste i Nigerias Kaduna State. Bevæbnede fulanihyrder bortførte Emmanuel Iliya Agiya, der er ældste og kasserer i Evangelical Church Winning All (ECWA) i landsbyen Atang i Jema’a County den 22. april. Det fortalte en af borgerne, Aku Joshua Shai, telefonisk til Morning Star News.

Efter at have skudt op i luften for at skræmme landsbyens beboere, brød bevæbnede hyrder ind i Iliyas hus om natten og truede ham til at følge med.

– De bevæbnede hyrder prøvede først at bryde ind i broderens hus, men det lykkedes ikke. Så gik de til det næste hus, hvor offeret bor. De slæbte ham ud og truede ham til at tage med. Iliya er søn af områdets høvding, Chief Iliya Agiya, fortalte Aku Joshua Shai.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brødre angrebet

I landsbyen Zakkan i Jema’a County, dræbte fulanierne den 14. april en kristen og sårede to andre, oplyste Shai.

Den dræbte var den 40-årige Abel Danjuma. Hans to brødre, den 45-årige Henry Tuta og den 50-årige Chairman Tuta blev såret ved angrebet. Chairman Tuta blev så ilde tilredt, at han måtte overføres til universitetshospitalet i Jos, sagde Shai.

”De tre ofre er medlemmer af den katolske kirke i Zakkan. Hyrderne blokerede vejen mellem Abuja og Jos og kidnappede to unge piger, som var på rejse fra Abuja til Taraba state. Kristne fra Zakkan satte efter bortførerne og fik befriet pigerne,” tilføjede han.

Advarer om folkemord

Den 30. januar advarede NGO’en Christian Solidarity International (CSI) FNs Sikkerhedsråd om, at der foregår et regulært folkemord i Nigeria. CSI understregede, at der er en ”voksende flodbølge af vold mod nigerianske kristne og andre, der blive klassificeret som ”vantro” af islamistiske militante i landets nordlige og centrale regioner”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også terrorgruppen Boko Haram har dræbt og bortført utallige kristne – heriblandt mange skolepiger – i Nigeria. Hundredtusinder har oplevet at måtte flygte fra terroristernes angreb. Det anslås, at 11.500 kristne er blevet dræbt i Nigeria siden juni 2015 af Boko Haram, dennes udbrydergruppe (Islamic State West Africa Province), fulanihyrder og landevejsrøvere.

Nigeria har en 12. plads på Open Doors’ opdaterede liste over lande, hvor kristne forfølges mest. Nigeria er næst efter Pakistan det land, hvor flest kristne bliver dræbt for deres tro.