COVID-19 kan tvinge Syrien i knæ

Pastor George Moushi uddeler nødhjælp til fattige syriske familier. Han er ved lov forpligtet til at bære handsker og mundbind. Foto: Open Doors

Syriens befolkning er i stor nød efter den årelange borgerkrig. I den nordøstlige del af landet er en ny konflikt startet, da tyrkiske regeringsstyrker har oprettet det, de kalder en ”safe zone”. Nu truer COVID-19 epidemien med at tvinge Syrien helt i knæ.

Open Doors hjælper de syriske kristne gennem de lokale kirker, som rækker hjælpen videre til de udsatte kristne i Syrien. Nu har Open Doors besøgt det nordlige Syrien og talt med George Moushi, præst i Alliance Church om, hvilken indflydelse denne pandemi har på folks hverdag.

– COVID-19 har haft stor indflydelse på det normale liv her i Qamishli. Vores normale liv er nærmest ikke eksisterende, fortæller pastoren. ”Folk går kun ud, når det er absolut nødvendigt, og befolkningen er blevet endnu mere fattige. Særligt de folk, der er daglejere, lider i denne tid.

Har de ikke arbejde en dag, får de heller ingen løn, og så kan de ikke brødføde deres familie.

Restriktionerne, der forsøger at inddæmme denne virus, gør stor skade, særligt mod de fattigste, der allerede var i nød, inden denne epidemi startede,” fortæller pastor George Moushi.

”Mourad”, der leder Open Doors’ arbejde gennem de lokale partnere i Syrien, genkender dette billede af situationen.

”Vi hører råb om hjælp alle steder fra i hele Syrien. Alle præster og pastorer, som vi samarbejder med, siger det samme. Vi er allerede i gang med at organisere hjælpearbejdet.

Vi forsøger at finde flere penge, som vi kan videregive til dem, så de kan købe nødhjælpspakker til dem, der har mest brug for det. Samtidig skal vi også finde ud af, hvem der skal have først, og hvem der har mest brug for hjælpen,” siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Isolation og sult – kirken rækker ud

Myndighederne i Syrien har nedlagt et 16 timers dagligt udgangsforbud i Qamishli. Ingen må forlade deres huse fra klokken 14 til næste morgen klokken 6. Kun et begrænset antal af mennesker må gå ud mellem klokken 6 om morgenen og 14 om eftermiddagen for at skaffe det, de skal bruge til at overleve.

Alle skal bære masker og handsker. Ingen grupper er tilladt. Skoler, universiteter, kirker, moskeer, cafeer og restauranter er lukkede. Politiet patruljerer gaderne for at sikre, at udgangsforbuddet overholdes. Frygten for COVID-19 er meget stor, fordi Syriens sundhedsvæsen er blevet totalt ødelagt af krigen.

”I 2019 begyndte vi faktisk at uddele færre nødhjælpspakker, men nu starter det op igen. Vi giver primært folk mad og sæbe. Vores kirke vil i denne tid stå sammen med folket, støtte dem og vise dem Jesu kærlighed i denne svære tid,” fortæller pastor George Moushi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Open Doors’ plan for Syrien i 2020 var egentlig at skære ned på nødhjælpspakker for visse dele af befolkningen, for i stedet at hjælpe dem til at blive selvforsynende via fx mikrolån. Men nu har Open Doors på grund af pandemien valgt at fortsætte med at hjælpe de fattigste med mad, tøj og andre fornødenheder.

– Kirken i Syrien er utrolig udsat både sikkerhedsmæssigt og helbredsmæssigt, og manglen på mad er stor. Nøden er overvældende, vi har brug for hjælp fra vores brødre og søstre.

Vores største behov lige nu er dog mad. Nogle ringer til mig, fordi de ikke har mad til deres børn og familie. Særligt dem, der er flygtet her til Qamishli, og som ingen familie eller slægtninge har her, har det svært. Jeg ser mænd, kvinder og børn græde af sult.

Vi prøver at hjælpe så mange, vi kan, men vi har ikke nok. Vi har allerede hjulpet 80 familier, men der er mange flere, der søger vores hjælp, fortæller pastor George Moushi og fortsætter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vi beder Gud om et gennembrud, om at han må lade os gå fri af denne epidemi, og om at mere støtte må nå vores folk.”