Lars har været til Å-Festival i Pinsen i 29 år

Netop i jubilæumsåret måtte Å-festivalen aflyses på grund af corona-reglerne. Men Lars Dam brænder fortsat for de unge.

Lars Dam mødte sin kone Berit i teenagearbejdet.

Lars Dam og hans kone Berit var med, da Å-Festivalerne begyndte i Sdr. Felding i Jylland og blev en fast tradition i Pinsen.

Ægteparret har i 35 år været ledere af Indre Missions udadvendte børne- og ungdomsarbejde i deres lokalområde.

Lars Dam voksede op i den lille by Stakroge ved Sdr. Felding i et godt og kærligt hjem, hvor der blev sunget meget og holdt jævnlige andagter.

Lars husker den hjælpsomhed, der var blandt naboerne i landsbysamfundet, og som var til gavn for alle. Han havde fem søskende, og de gik alle i Indre Missions søndagsskole.

Som 16-årig blev han selv leder i børne- og ungdomsarbejdet, og det forblev han de næste 35 år.

Oplevede Jesus

– Da jeg var 18 år, var jeg på Holmsborg Bibelcamping, hvor jeg havde en personlig oplevelse med Jesus.

Det gjorde, at jeg fik mere fred i hjertet og et stort ønske om, at andre skulle opleve Jesus som frelser og herre.

Det var især arbejdet med teenagere, jeg brændte for, fortæller Lars.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han mødte i de år sin kone Berit, der ikke var fra et kirkevant hjem. Hun gik i søndagsskole i Kroager og kom ad den vej ind i de samme kredse, som Lars færdedes i.

Med i Å-Festival siden starten i 1990

Lars og Berits præst Orla Villekjær fik en vision om at starte en musikfestival hvert år i Sdr. Felding i Pinsen.

Tanken var, at musikken skulle være et redskab til at nå de unge med evangeliet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lars var med fra starten og gik til hånde som elektriker. Han var desuden aktiv som medarbejder i Café-bussen, som var et af de steder, hvor de unge kunne gå hen, hvis de ville have en personlig snak efter møderne.

4.000 unge i teltet

– Å-Festivalen er et meget stort arrangement. Til møderne om aftenen kommer der i nærheden af 4.000 unge i det store telt. Alle på scenen får at vide, at formålet med koncerterne er, at de unge skal møde Jesus.

Et år bad vi med over 300 unge i café-bussen, og senere mødte jeg dem andre steder og hørte deres begejstrede vidnesbyrd. De havde virkelig mødt Gud. Det er noget af det bedste, jeg har været med til, fortæller Lars.

Efterhånden som årene gik, blev arrangørerne og medarbejderne både forældre og bedsteforældre, men det forhindrede dem ikke i at fortsætte i arbejdet og forberedelserne. De ville ikke gå glip af det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:30 års jubilæum blev aflyst af Corona-regler

– Festivalen binder alle generationer sammen i Sdr. Felding, og de unge er kun glade for at være sammen med folk, der er ældre end dem selv.

I år er jo så en undtagelse, hvor Festivalen er blevet aflyst, men vi kunne have holdt 30 års jubilæum, fortæller Lars.

Han nævner også, at Indre Mission og ungdomsafdelingen IMU er større i Sdr. Felding end i mange andre byer. Dette hænger givetvis sammen med den store årlige indsats foruden det kontinuerlige arbejde, som stadig er i byen.

Var det Gud?

For 23 år siden var Lars til et stort IM Børne- og Ungelederkursus, hvor det blev nævnt, at man manglede en ungdomskonsulent i Skive.

– Jeg oplevede det, som om Gud sagde, at jeg skulle søge stillingen. Men da det ville betyde en flytning, bad jeg Gud om et tegn – han måtte sende en person til mig, som jeg ikke kendte og som sagde, at jeg skulle søge stillingen.

I løbet af kort tid kom der en ukendt kvinde hen til mig som sagde, at hun oplevede, at jeg skulle søge stillingen.

Det kunne se ud til, at det var svar på min bøn, så jeg søgte stillingen og vi satte huset til salg. Min ansøgning blev godkendt, og jobbet blev mit. Men salget af huset trak ud. Et år senere var det stadig ikke solgt, så vi opgav flytteplanerne, forklarer Lars.

Dér, hvor du er

Lars og Berit forblev i de vante omgivelser. Nu voksede arbejdet med børn og unge i Sdr. Felding mere end nogensinde. Evangeliet var nået ud i mange hjem på egnen.

– Hver fredag eftermiddag samlede vi i to timer fra kl. 16-18 op til 100 børn og unge.
Det var virkelig forunderligt.

Det er blevet klart for mig, hvor vigtigt det er, at vi er aktive der, hvor vi bor, og at vi gør noget for det nærsamfund, vi er en del af, pointerer Lars.

Lars Dam arbejder hos Emtelle Scandinavia. Her ses han med nogle af de rør, virksomheden producerer.

Følte sig hjemme ved at involvere sig

For ti år siden besluttede Lars og Berit at opleve Åbenkirke i Herning, som også tiltalte nogle af deres børn.

– Da vi blev medlemmer, kom med i en netværksgruppe og blev medarbejdere i gæsteloungen, begyndte vi at føle, at nu var det vores kirke.

Og da jeg deltog i forskellige praktiske arbejdsopgaver, mærkede jeg det endnu mere.

Jeg kan kun opfordre folk til at involvere sig, så meget de magter, for det er en styrke og hjælp både for dem selv og for kirken. Så søg arbejdsopgaver hvor du er, understreger han.

Raskmeldt efter kræft

– I 2018 fik jeg prostata-kræft, og det var jo ikke rart at få den diagnose. Men Gud var ved min side. Ikke mindst den dag, jeg skulle ind på operationsstuen. Jeg havde en helt fantastisk følelse af at være i Guds hånd, da jeg lå og ventede. Selv sygeplejersken kommenterede, at der var en speciel atmosfære i rummet.

Da jeg vågnede efter narkosen, sagde hun at operationen var gået godt. Senere kom der nogle komplikationer, men den 31. december 2019 blev jeg erklæret rask, siger Lars taknemmelig og giver Gud æren.

Hvert år i Pinsen næsten da

I dag er mange søndagsskoler desværre lukkede og giver ikke længere evangeliet til den unge generation. Men Å-Festival i Sdr. Felding fortsætter heldigvis og samler unge fra nær og fjern hvert år i Pinsen – næste gang i 2021. Og det ser familien Dam og en masse andre mennesker frem til.