Sognepræsten der ikke troede på Gud – skal nu møde ham

Thorkild Grosbøll

Den meget omtalte ateist og tidligere sognepræst Thorkild Grosbøll er død den 11. maj. Grosbøll, der blev 72 år, døde efter kort tids sygdom.

Thorkild Grosbøll udløste en stor proteststorm i 2003, da han som præst sagde, at han ikke troede på Gud. Det gav han udtryk for i bogen ”En sten i skoen” og senere igen i et interview med Weekendavisen. Thorkild Grosbøll, der er cand. theol. fra Københavns Universitet i 1975, mente ikke, at kristendommen rummede ”nogen skabende og opretholdende gud, ingen forestilling om opstandelse eller et evigt liv”.

På det tidspunkt var Thorkild Grosbøll sognepræst i Taarbæk nord for København. Mange i hans sogn støttede hans udmeldinger. Som tidligere sømandspræst i Lissabon og sognepræst ved Davidskirken i København blev Thorkild Grosbøll kendt som præsten, der ikke tror på Gud i både ind- og udland.

Thorkild Grosbøll blev midlertidigt suspenderet fra sit embede og måtte stå skoleret over for biskoppen i Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel. Hun afsatte ham fra tjenesten, fordi hun mente, at Thorkild Grosbøll havde svigtet sit embede ved at tilsidesætte folkekirkens trosgrundlag og skabe forvirring om folkekirken.

Thorkild Grosbølls kontroversielle udtalelse skabte stor debat i kirkerne om, hvad man stiller op med en præst, der ikke tror på Gud. Thorkild Grosbøll vendte dog senere samme år tilbage som sognepræst i Taarbæk Kirke – under skærpet tilsyn vel at mærke. Det skete efter, at han havde bekræftet trosbekendelsen og sit præstløfte over for biskoppen i Roskilde Stift, Jan Lindhardt. Thorkild Grosbøll fungerede som præst i Taarbæk Kirke i perioden 1991-2008, hvor han blev pensioneret. Året efter sendte TV2 dokumentaren ”Præsten der ikke tror på Gud”, som forsøgte at skildre Thorkild Grosbølls side af sagen.

I 2018 skabte Thorkild Grosbøll endnu en gang røre i vandene, da han i et interview med Kristeligt Dagblad sagde, at han var ”kristen ateist”. I det hele taget fik Thorkild Grosbøll meget omtale for det, han ikke troede på.