Grønlandsisen smelter

En turist oplever de mægtige ismasser på Grønland. Her er det et af Kjelds yndlingssteder, en gletcher hvor indlandsisen kun er 100 meter tyk.

Kjeld Winther fra Give har i fire år taget turister med ud på indlandsisen. Blandt hans gæster var også den amerikanske præsidentkandidat Al Gore.

– Vi henter turisterne ved lufthavnen i Søndre Strømfjord og kører dem i ombyggede lastbil-busser ud til indlandsisen. De fleste bruger kun en dag, men andre vandrer på isen i en uge, fortæller Kjeld, der også selv har sovet på isen.

Han har arbejdet som guide for selskabet Albatros Arctic Circle.

Da Al Gore i 2016 kom med sit tv-hold for at lave sit andet dokumentarprogram om den globale opvarmning, skulle Kjeld og en kollega vise dem rundt.

– Al Gore var alletiders fyr. Meget hyggelig. Det er rigtigt nok, at isen på Grønland smelter og trækker sig meget tilbage, 10-15 meter hvert år, fortæller Kjeld Winther.

Kjeld Winther (th) var bl.a. guide for Al Gore, som han her ses med.

Sømandshjemsleder

Når Kjeld blev valgt som tourguide på isen, skyldtes det bl.a., at han forud havde arbejdet seks år på sømandshjemmet i Maniitsoq (Sukkertoppen) på vestkysten. Det er nu omdannet til hotel.

– Jeg skulle have arbejdet for Albatros i 3 måneder, men det blev så til fire år. Jeg har det fantastisk godt sammen med grønlændere.

Kjeld har også sejlet i en lille båd op langs kysten til Ilulissat (Jakobshavn), hvor verdens største is-bræ (gletcher) kælver mægtige isbjerge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På grund af coronaen måtte turismen i Grønland lukkes ned, så Kjeld er midlertidigt arbejdsløs og taget hjem til Danmark.

Nu overvejer han, om han skal tage med på Udfordringens ekspedition til Mt. Ararat (Noahs Ark) i september.

– Jeg skulle have været i Israel, men det blev aflyst. Og det kunne være meget spændende at komme med på turen til Mt. Ararat og se Noahs Ark.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fantastisk fornyelse

Kjeld kommer fra Skærup rasteplads ved Vejle. Da motorvejen kom, blev hans forældres gård nedlagt, og familien flyttede til Give i Midtjylland.

Her oplevede han som ung den karismatiske fornyelse med sognepræst Svend Boisen.
– Det var en fantastisk tid, siger han. – Jeg var også med på mange gode ungdomslejre med Sudanmissionen. Og det var planen, at jeg skulle udsendes til Nigeria, fortæller Kjeld.

I stedet blev Kjeld i 2006 gift med en afrikansk kvinde, Clara, fra Zimbabwe.