Kristent plejecenter anerkendt af DGI for pædagogisk idræt

Mere bevægelse og genopfriskede færdigheder har givet flere smil hos beboerne på Solbakken i Randers.

Der var store smil hos beboere og personale på Solbakken i Randers tirsdag formiddag, da plejecentret officielt blev Danmarks første DGI-certificerede. Også certificeringsforløbet har givet beboerne bedre trivsel via bevægelse, aktivitet, leg og sansning.

Gennem de sidste måneder – dog midlertidigt afbrudt af Corona-begrænsningerne – er personalet på det kristne plejecenter Solbakken blevet undervist i pædagogisk idræt.

”Vi er stolte over at være det første DGI-certificerede plejehjem. Men Solbakken er ikke kun et certifikat; vi er i bevægelse,” understreger Claus Mester, der er centerleder på Solbakken.

Centerleder Claus Mester yderst til venstre, mens projektlederen bliver interviewet om projekt Solbakken i bevægelse. Foto: Morten Degn

Solbakken i bevægelse

Hensigten med projekt ”Solbakken i bevægelse” er at give den enkelte borger størst mulig livskvalitet i de sidste år af livet.

– Sigtet er, at borgeren skal bevæge sig hensigtsmæssigt og være så selvhjulpen som muligt og dermed øge livskvaliteten, forklarer June Christel Meyer, som er projektleder på Solbakken i bevægelse.

Også Claus Mester er overbevist om, at mere bevægelse er vejen frem. Det fremgår blandt andet af de ekstra mange smil hos beboerne på plejehjemmet.

”Beboerne opnår en større livsglæde ved at bruge de motoriske og kognitive kompetencer. Der er noget forløsende ved at kunne dét, man altid har kunnet, eller at kunne dét, som man kunne før,” siger Claus Mester.

Opkvalificeret personale

Certificeringsforløbet har opkvalificeret personalet på Solbakken til at gøre bevægelse til en integreret del af beboernes hverdag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Forløbet har fået os til at tænke grundigt over, hvordan man kan bevare sine færdigheder, hvordan man kan genopfriske sine færdigheder, samt hvordan man får glæden ved bevægelse ind i hverdagen,” fortæller Claus Mester og tilføjer:

”Nu fokuserer vi mere på, hvordan vi arbejder. Hvad vi helt præcist gør, når vi møder ind om morgenen og skal gøre noget for vores beboere. Vi er blevet skarpere til den enkelte beboers døgnrytmeplaner, bevægelsesmål og aktivitetsmål,” siger Claus Mester.

Pædagogisk idræt

Pædagogisk idræt handler i al sin enkelhed om at få bevægelse og træning ind i hverdagen hos den enkelte borger. DGI Østjylland har stået for forløbet, som er kørt over fem moduler á tre timer. Her har personalet tilegnet sig færdigheder og konkrete idéer til at udvikle og igangsætte aktiviteter for beboerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu skal de gode vaner fastholdes og evalueres i DGIs recertificering-forløb for Solbakken.

Adventist-plejehjem

Plejecentret Solbakken blev stiftet i 1973 af Adventistkirken, som er kendt for sit engagement i sundhed, fx gennem Skodsborg Badehotel med mottoet ”En sund sjæl i et sundt legeme”.

Som et plejehjem tilknyttet Adventistkirken tilbydes beboerne på Solbakken vegetarkost og rigeligt med frugt og grønt.

Der er aldrig svinekød eller skaldyr på menuen, men tre gange om ugen har beboerne mulighed for at vælge andre typer kød eller fisk til deres varme måltider.


Artiklen fortsætter efter annoncen: